PREȘEDINTELE CHIRIAC: PRIMARII PUTEAU VENI LA CJ CU PROIECTE PENTRU ACHIZIȚIA DE MICROBUZE ȘCOLARE. N-A VENIT NICIUN PRIMAR CU ASTFEL DE PROIECT

„Ministrul Educației a spus că școlile sunt pregătite să înceapă anul școlar și că au tot ce le trebuie, iar acum Guvernul PNL aruncă responsabilitatea pe umerii administrației locale” – este răspunsul președintelui CJ Brăila, Iulian Chiriac, la comentariile consilierului județean Marian Căpățînă (fost independent, actual PNL) cu privire la problemele financiare pe care i le-ar fi semnalat unii primari pe această temă.

Mai exact, Căpățînă a propus organizarea unei ședințe cu toți primarii din județ, pentru a se discuta despre trei subiecte: „absența unui sprijin financiar sau absența bugetelor necesare pentru deschiderea școlilor”, problemele financiare legate de plata persoanelor cu handicap și transportul școlar.

Președintele CJ Brăila, Iulian Chiriac (PSD), a declarat că în actualul context este mai complicat să se organizeze ședințe la care să participe multe persoane: „Sunt de acord să ne întânlnim cu primarii, dar în formulă mai restrânsă, pentru că trebuie să respectăm legislația în vigoare.

Sunteți membru PNL, așa că vă aduc aminte declarațiile ministrului Anisie, care a spus că școlile sunt pregătite să înceapă anul școlar și că au tot ce le trebuie. Acum Guvernul PNL aruncă responsabilitatea pe umerii administrației locale, ca să înceapă școala în condiții optime.

Referitor la persoanele cu handicap și sumele care nu sunt alocate către primării, vă readuc aminte că am făcut nenumărate sesizări către Ministerul de Finanțe, pentru acoperirea acestor sume. Trebuie neapărat să dăm de la CJ aceste sume, atât timp cât știți și dvs că în ianuarie, Guvernul PNL a vitregit bugetul Brăilei cu 10 milioane de euro. Pentru un județ așa mic, eu zic că sunt bani foarte mulți.

Referitor la transportul elevilor, acesta este tot atributul Ministerului Educației. Le-am explicat domnilor primari că pot veni la CJ cu proiecte de cofinanțare, ca să-și ia microbuze pentru transportul copiilor la școală. N-a venit niciun primar cu astfel de proiect, iar asta înseamnă că au astfel de microbuze, ca să ducă elevii la școală în condiții optime.

Începerea anului școlar e atributul Inspectoratului Școlar, unde aveți membri marcanți în conducere și unde onor Guvernul Orban și-a asumat toate cheltuielile necesare începerii anului școlar.

Vă readuc aminte că CJ are în subordine doar învățământul special.

Noi ajutăm primarii în condițiile legii. Să facem ședințe cu primarii ca să facem campanie electorală acum, pe ultima sută de metri, mi se pare  anormal. O să fac o întâlnire cu primarii, dar pe mai multe etape, ca să nu depășim numărul de 50 de persoane și vom vedea doleanțele lor.

E foarte ușor să dai vina pe unii și pe alții, dar trebuie să gândim cum punem aceste lucruri cap la cap”.