Președintele Chiriac (PSD): „Explicați ce vrea să spună șeful dvs de partid, bătăușul de la Cireșu! Erați în spate!”; Consilierul județean Lungu (PNL): „Se vede, aveți o frustrare. Întrebarea dvs nu are nicio legătură cu ședința CJ”

Președintele CJ Brăila, Iulian Chiriac (PSD), este indignat că este acuzat că a distrus familii, doar pentru că a deținut obligațiuni în valoare de un miliard de lei vechi la unul dintre principalii operatori de pe piața pariurilor, la nivel național. Nu se simte cu nimic vinovat că a investit o sumă atât de consistentă într-o firmă de acest gen, dar a scăpat de curând de acele obligațiuni care-i aduceau un profit frumușel la buzunar, fiindcă a descoperit că-i produceau un prejudiciu de imagine.

„Nu înțeleg, cum am distrus eu familii având niște obligațiuni?” – este întrebarea la care președintele CJ Brăila, Iulian Chiriac (PSD), a vrut neapărat să primească un răspuns astăzi de la consilierul județean Dănuț Lungu (PNL).

La începutul acestei luni, președintele PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că mai nou, Chiriac „a intrat și el în afaceri” prin faptul că a investit într-o casă de pariuri, respectiv Stanleybet. Liberalul a precizat că însuși Chiriac și-a trecut în declarația de avere din 2022 un număr de 505 obligațiuni la firma amintită, în valoare totală de 49.995 lei (aproape 500 milioane lei vechi), iar în declarația de avere depusă la începutul acestui an șeful județului a scris că deține un număr de 1010 acțiuni, în valoare totală de 100.000 lei (un miliard lei vechi) la aceeași firmă.

Președintele Popa a comentat în acea conferință de presă: „Noi ne luptăm cu dependența de jocuri de noroc, sunt multe familii care s-au distrus, mulți copii care merg până în 18 ani și joacă la jocuri de noroc. Chiar dacă nimeni nu sesizează treaba asta, este o problemă foarte gravă în județul Brăila și în România. Mulți oameni și-au distrus viața din cauza jocurilor de noroc. Păi cum, domnule președinte? Dvs ați câștigat bani din slăbiciunea altora!”.

Astăzi, la începutul ședinței Consiliului Județean, Chiriac a anunțat că nu mai deține acele obligațiuni – cel mai probabil a „scăpat” de ele după ce Popa a făcut publică această informație – și a insistat ca Dănuț Lungu să-i explice „cum a distrus el familii” prin simplul fapt că a cumpărat aceste obligațiuni pe bursă „la o firmă din Anglia”.

În primul rând, nu e vorba chiar de „o firmă din Anglia”, cum spune președintele CJ Brăila, care încearcă astfel să facă să pară că firma respectivă nu are nicio legătură cu pariurile din România. De fapt, Stanleybet România este o casă de pariuri cu sediul în București, filială a grupului britanic Stanleybet International, care numără peste 2000 agenții în toată Europa. Stanleybet România este unul dintre principalii operatori de pe piața pariurilor, la nivel național.

În al doilea rând, Chiriac l-a somat astăzi în ședința CJ pe Dănuț Lungu să-i dea un răspuns, deși liberalul nu a făcut niciodată vreo declarație pe acest subiect, ci doar a fost prezent la conferința de presă în care Popa făcuse afirmațiile respective.

În acest context, Lungu a spus că Iulian Chiriac confundă sediul CJ cu sediul PSD și confundă și ședința CJ cu ședințele de partid de la PSD și că în loc să-i ceară socoteală pentru ce a spus deputatul Popa, șeful județului ar fi mai bine să spună ce se întâmplă cu acreditarea Spitalului Județean: „Nu mai confundați CJ cu sediul dvs de partid. Vreți să vă răspund eu ce?”

„Păi cum am distrus eu familii! Erați în spate, acolo, explicați ce vrea să spună șeful dvs de partid, bătăușul de la Cireșu!”

„Cum ați distrus dvs familii eu nu pot să vă spun. Eu pot doar atât să vă spun, că serviciile medicale nu sunt la ceea ce-și doresc cetățenii”.

„Eu vă întreb ceva, dvs îmi răspundeți altceva.”

„Pot să vă mai spun că la Corpul B al Spitalului Județean de 6-7 luni de zile cade țigla de pe acoperiș. Am mai auzit ceva: că în perioada asta, înainte de acreditare, au fost cadre medicale, medici, asistenți, infirmieri care au pus bani din buzunar și au vopsit una, alta. E adevărat? Lucrurile astea pot să vi le spun. Dacă vreți să discutăm lucruri de genul ăsta, le discutăm aici; dacă vreți să discutăm altceva politic, discutăm în altă parte.”

„Domnule consilier, erați în spate și discutați de viața mea personală referitor cum am distrus familii. E o întrebare foarte simplă!”

„Puteți să-l întrebați pe domnul deputat Popa – pentru că dânsul a spus ceea ce a spus -, dar nu aici, la Consiliul Județean, nu aici, în ședință.”

„Referitor la acreditare, vă poate răspunde colegul dvs, domnul Pricop, pentru că ne acuzați că noi nu știm administrație, noi suntem proștii la administrație. De gargară politică și circ politic ne-am săturat… Vă răspunde colegul dvs, poate aveți mai multă încredere în el.”

„Stimate domnule președinte, aveți în jurul dvs doi vicepreședinți, aveți și cu departament special în CJ, doar atât v-am întrebat: puteți să ne spuneți cum stăm cu acreditarea? Nimic altceva.”

„Bine, o să vă răspund eu în locul domnului doctor Pricop. La acreditare stăm foarte bine. Iar toate proiectele europene pe care le avem la Spitalul Județean merg înainte.”

„Nu intru în amănunte, că dacă intru în amănunte…”

„Nu, vă rog, intrați în amănunte la sediul dvs de partid, cu declarații!”

„Domnule, eu nu am frustrarea dumitale, chiar nu am, vorbesc foarte serios.”

„Nici eu nu am. Puteți să-mi răspundeți la întrebare?”

„Ce întrebare?”

„Cum am distrus eu familii având niște obligațiuni luate pe bursă de la o firmă din Anglia?”

„Vă rog frumos întrebați la sediul dvs de partid într-o conferință de presă, puneți o întrebare publică, dar nu aici.”

„V-am pus o întrebare publică dvs.”

„Mie? Dar ce treabă am eu?”

„Erați în spate la declarațiile alea, poate știți!”

„Am făcut eu declarațiile?”

„Nu vedeți că faceți demagogie și circ politic?”

„Vă rog frumos să nu încurcați treburile dvs de la partid sau activitatea dvs politică cu activitatea administrativă. Și mai lăsați-ne cu Cireșu în ședințe de CJ! Puteți să spuneți ce vreți dvs la partidul dvs, nu în ședințele de plen.”

„Nu am spus eu «bătăușul de la Cireșu».”

„E problema dvs. Se vede, aveți o frustrare!”

„Nu spun eu, presa a scris!”

„Nu vreau să vă răspund la întrebarea dvs care nu are nicio legătură cu plenul Consiliului Județean.”