Președintele Chiriac regretă că niciun ONG profilat pe protecția mediului n-a cerut anul acesta finanțare pentru o campanie de conștientizare privind colectarea selectivă a gunoiului

Președintele CJ Brăila, Iulian Chiriac (PSD), este dezamăgit de faptul că în acest an niciun ONG local nu a venit cu cerere de finanțare pentru o campanie pe o temă legată de colectarea selectivă a gunoiului. Chiriac consideră că o campanie de conștientizare în acest domeniu ar fi picat numai bine, având în vedere că de la 1 ianuarie 2023 va intra în funcțiune operatorul unic de salubritate, iar mulți brăileni încă nu s-au învățat să separe gunoiul, când îl aruncă la tomberon: „Îmi pare rău că anul acesta am pus o sumă pe mediu și n-a venit niciun ONG pentru a face o campanie pe municipiu și județ în ceea ce privește selectarea gunoaielor, de conștientizare a tuturor cetățenilor că trebuie să selectăm gunoiul, să avem un oraș și un județ mai curat și să pregătim operatorul unic, astfel încât cantitatea de gunoi să scadă la nivelul gropii de gunoi”.

Șeful județului se așteaptă să fie „o luptă foarte grea” aceea de a învăța brăilenii să selecteze deșeurile: „E foarte greu să explici unui om după ce foarte mulți ani a făcut lucrurile într-un anumit fel și a dus la tomberon găleata de gunoi, că acum sunt două tomberoane, că într-unul trebuie să pui gunoiul menajer și în celălalt hârtia, cartonul, sticla și așa mai departe, pentru a fi selectate și a fi valorificate”.

Chiriac spune că nu sunt întemeiate scuzele că în unele locuri sunt prea puține tomberoane pentru deșeuri de genul sticlă/ hârtie și că acestea se umplu repede, iar apoi cetățenii, dat fiind că nu mai au unde arunca acest gen de deșeuri, le aruncă în tomberoanele pentru gunoi menajer, pentru că numai în acelea mai e loc. Acesta ne-a declarat că el, unul, locuiește la bloc și n-a văzut niciodată ca tomberoanele pentru deșeuri reciclabile să fie pline, dar a văzut de mai multe ori că în tomberoanele pentru deșeuri menajere erau aruncate sticle/ PET-uri și cartoane.

„S-a întâmplat să găsesc șifonierul lângă tomberon, salteaua… Aici va fi o problemă și trebuie să discutăm ce se întâmplă cu aceste bunuri, să avem un depozit unde să ducem salteaua veche, mobila veche, televizorul. De asta mi-aș fi dorit să avem o campanie de conștientizare a acestor lucruri, pe un ONG, până la sfârșitul anului”, a mai spus președintele CJ Brăila.