Președintele Chiriac zice că brăilenii care acuză prețul exagerat al apei potabile aberează. Noi zicem că plătim preț de apă sfințită adusă direct de la Izvorul Tămădurii, pentru o apă adusă de la CUP Dunărea, „sfințită” cu trei trandafiri muiați în clor

Președintele CJ Brăila, Iulian Chiriac (PSD), nu dă doi bani pe nemulțumirile brăilenilor legate de faptul că în județul nostru apa potabilă a devenit un lux.

Zilele trecute, în cadrul ședinței CJ Brăila, consilierul Alexandru Bucălău (PNL) a declarat: „Avem cel mai mare preț al apei din România la ora actuală, având în vedere că avem Dunărea lângă noi, sursa de apă cea mai mare a țării. Vă rog frumos să faceți mențiunea în cadrul Adunării Generale a ADI Dunărea cu privire la scăderea prețului apei”.

Ce a răspuns Chiriac? În rezumat: „Spusele dvs sunt numai aberații”, „Vă recomand dvs personal să beți apă din Dunăre” și „Acest preț este calculat după indicatorii de performanță și criteriile stabilite pe marele proiect”.

Faptul că Mărețul conducător îl jignește pe Bucălău spunându-i că aberează e strict treaba lui Bucălău, care e major și vaccinat, deci poate să-și apere singur onoarea nereperată.

Treaba noastră e alta: înainte ca liberalul să spună în ședința de 30 mai că tariful apei potabile e foarte mare, de la începutul lunii martie și până acum, o mulțime de brăileni și-au exprimat pe rețelele de socializare indignarea legată de majorarea substanțială a tarifului amintit și de faptul că în județul nostru se plătește cel mai mare preț din țară la apa potabilă. Acești brăileni consideră că ceea ce este aberant e ca Brăila să fie pe primul loc în topul national al tarifelor la apa potabilă, atât timp cât avem sursa de apă lângă noi.

Practic, Bucălău a spus în ședința din 30 mai ceea ce spun de trei luni pe rețelele de socializare o mulțime de brăileni. În acest context, prin răspunsul dat lui Bucălău, președintele Chiriac le răspunde tuturor acestor brăileni: „Spusele dvs sunt numai aberații”, „Vă recomand dvs personal să beți apă din Dunăre” și „Acest preț este calculat după indicatorii de performanță și criteriile stabilite pe marele proiect”.

Să le luăm pe rând:

1.Mulți brăileni zic că e aberant să plătim cel mai mare preț din țară pentru apa potabilă. Mărețul conducător PSD zice că e aberant să fii nemulțumit de tariful stabilit de PSD-iștii de la CUP Dunărea.

Dacă ne întrebați pe noi, am zice că era justificat să avem cel mai mare tarif din țară dacă era apă sfințită adusă direct de la Izvorul Tămădurii, care ne vindeca de toate bolile trupești și sufletești. Din nefericire este apă obișnuită, adusă de la CUP Dunărea, unde este „sfințită” nu cu busuioc, ci cu trei trandafiri muiați în clor. E adevărat că de câte ori primesc factura la serviciile de apă și canalizare brăilenii își fac cruce și spun ceva de paște și de biserici, dar spusele lor nu aduc a binecuvântare, ci a alt gen de urare.

2.Mărețul conducător le spune brăilenilor că tariful valabil de la 1 martie nu e stabilit de PSD-istul Chiriac, nu e stabilit de PSD-iștii de la CUP Dunărea, ci e impus de UE, „fiindcă este calculat după indicatorii de performanță și criteriile stabilite pe marele proiect”.

Sigur, majorarea exagerată a tarifului la apa potabilă e vina UE (care impune niște condiții prin „marele proiect”), dar extinderea rețelei de apă și canalizare la nivelul județului, care se realizează cu finanțarea UE (același „mare proiect”), este meritul administrației PSD…

Ca să fie clar, „marele proiect” este un proiect realizat de CUP Dunărea Brăila în cadrul POIM, în valoare de 1,38 miliarde de lei, sumă acoperită în proporție de 94% din fonduri europene nerambursabile, restul de 6% fiind contribuția CUP. Pentru a obține acești bani, CUP s-a împrumutat de la BERD, cu obligația de a returna împrumutul amintit.

Să spui că UE te-a obligat să fixezi prețul la 9,67 lei/mc apa potabilă înseamnă să-i jignești inteligența interlocutorului. Nu, tot ce face UE este să ceară plata la timp a ratelor împrumutului BERD. În rest, totul ține de managementul CUP Dunărea.

Când un om (fie el și un Măreț conducător) îți dă un răspuns care-ți jignește inteligența, practic, el îți transmite indirect că te crede prost. Brăilenilor care întreabă cum s-a ajuns ca în județul nostru să se plătească cea mai scumpă apa potabilă din țară, Chiriac dă un răspuns care le jignește inteligența.

3.Mărețul conducător le spune brăilenilor să bea apă din Dunăre, dacă li se pare că faptul că avem Dunărea lângă noi reprezintă un avantaj.

Noi îi spunem mărețului conducător că se îmbată cu apă rece dacă are impresia că toată aberațiile astea n-o să-l coste pe el și partidul său la următoarele alegeri.