Președintele CJ Brăila, Iulian Chiriac: Consilierii județeni PSD își donează indemnizația pentru a cumpăra produse destinate refugiaților ucraineni
„Sunt mândru că fac parte dintr-o echipă care își demonstrează umanitatea atunci când este nevoie. Consilierii județeni PSD donează indemnizația, bani care vor fi folosiți pentru a cumpăra ceea ce este necesar, urmând ca produsele să ajungă într-un centru de colectare pus la dispoziție de Primărie. Gestul consilierilor județeni PSD, pe lângă alte donații, face parte dintr un efort colectiv al tuturor consilierilor, ceea ce îmi demonstrează că și la Consiliul Județean Brăila, aleșii pot forma o echipă care să lucreze pentru binele oamenilor” – este declarația făcută astăzi de președintele CJ Brăila, Iulian Chiriac (PSD).
Într-o postare făcută pe o rețea de socializare, Chiriac afirmă: „E tragic ce se întâmplă. Milioane de oameni nevinovați sunt puși în situația de a trăi un coșmar care până mai ieri părea imposibil. Ucrainenii își văd amenințate viețile, casele, carierele. România a devenit un loc de refugiu și ne rugăm la Dumnezeu ca România să rămână așa, o oază de liniște și de siguranță.
În acest context, și Brăila a luat contact cu suferința vecinilor noștri, nu numai prin mass-media și prin imaginile cutremurătoare din Ucraina, ci și direct, prin contactul cu refugiații care au sosit la Brăila.
Împreună cu ceilalți factori responsabili, primarul Marian Dragomir, prefectul Iulian Timofei, ISU, Jandarmi, Poliție, dar și susținuți de colegii consiieri judeteni si municipali, jurnaliști din presa locală, oamenii de afaceri, deținători de spații de cazare și alimentație publică și de mii de brăileni care au donat și și-au oferit ajutorul, am făcut tot ce era omenește posibil pentru ca ucrainenii necăjiți să se simtă în siguranță.
Vă prezint care au fost activitățile întreprinse de autoritățile locale la nivel oficial:
*Am alocat fonduri necesare din bugetul de rezervă (la solicitarea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență) pentru sprijinul acordat refugiaților și persoanelor strămutate din Ucraina.
*Am identificat 1000 de spații de cazare la nivelul județului Brăila (apartamente, camere de hotel, locații în primăriile din județ), care pot în orice moment să primească refugiați.
*Prin Protecția Copilului (DGASPC) se asigură găzduirea cuplurilor mamă-copil în centru maternal sau într-o altă locație destinată victimelor și se asigură, totodată, servicii de consiliere psihologică.
*Spitalul Județean de Urgență Brăila este pregătit să ofere tot sprijinul necesar refugiaților care au nevoie de îngrijire medicală de orice tip.
*Primarii din județ au răspuns pozitiv la toate apelurile autorităților și pun la dispoziție spații de cazare adecvate, dotate cu absolut tot ceea ce este necesar.
*Firme private care s-au oferit să asigure cazare și masă, gratuit.
*S-au pus la dispoziție două locații unde se pot dona produse de igienă, hrană care nu este perisabilă, îmbrăcăminte sau alte articole: Căminul Cultural din Cartierul Chercea, pe Strada Comuna din Paris și în sediul fostului Liceu Forestier – “Constantin Brâncuși” – Bulevardul Independenței.
Trăim o perioadă sensibilă și tensionată și fac apel la toți cetățenii să rămână calmi, să facă donații prin intermediul persoanelor fizice sau juridice credibile, să anunțe autoritățile publice dacă au cazat refugiați, pentru a ține o evidență cât mai clară a acestora/ să îndrume refugiații către autoritățile locale.
Mulțumesc tuturor celor implicați în această campanie, mulțumesc oamenilor de presă din Brăila care s-au implicat activ în organizare”.