Președintele CJ Brăila, Iulian Chiriac, îl face în toate felurile pe deputatul Popa și apoi recunoaște că a investit un miliard de lei vechi în obligațiuni ale unei case de pariuri: „Nu sunt acțiuni, sunt obligațiuni!”

Războinicii din fruntea oștii Consiliului Județean Brăila au o manieră interesantă de a răspunde atacurilor adversarilor politici. Când vreunul dintre ei sau partidul pe care îl reprezintă a făcut-o de oaie și este evident că dacă ar răspunde la subiect, ar pica prost, aceștia apelează la diversiuni – aruncă tot felul de acuzații și jigniri ca să distragă atenția de la subiectul inițial al discuției. Președintele Iulian Francisk Chiriac (PSD) și vicepreședintele lui FIZZos, Ionuț Ciprian Dobre (PSD), nu sunt primii politicieni care fac asta și n-o să fie nici ultimii, dar ei o fac la nivel de amatori și ne deranjează când ne jignesc inteligența.

Iulian Chiriac i-a dat ieri un răspuns „dur” președintelui PNL Brăila, Alexandru Popa, după ce liberalul a afirmat într-o conferință de presă că președintele CJ Brăila a investit un miliard de lei vechi (are, că muncește, invidioșilor!) în acțiuni ale unei case de pariuri. Popa a găsit această informație în declarațiile de avere pe 2022 și 2023 depuse de Chiriac și a comentat că e deplasat ca un om care ocupă o asemenea funcție în administrația publică să-și investească banii în casele de pariuri și să facă profit de pe urma jocurilor de noroc.

Domnul Chiriac nu ne-a onorat și pe noi cu un răspuns la articolul în care am publicat declarațiile lui Popa, așa că o să cităm în continuare din ceea ce a publicat ziarul „Obiectiv”.

Președintele CJ Brăila a declarat că Popa „nu este în stare să facă diferența între acțiuni și obligațiuni” și că de fapt, el „nu a avut niciodată și nu are acțiuni la vreo firmă din domeniul jocurilor de noroc”. Are dreptate Chiriac, nu are acțiuni, are obligațiuni în domeniul jocurilor de noroc.

În rest, aflăm din răspunsul său că:

*Popa „era bătăuș de meserie înainte de a ajunge deputat”

*Popa „are un tupeu de nedescris exploatând acest subiect, tupeul omului care a pus mâna pe bâtă când cineva nu a stat drepți”

*Popa esteun personaj dubios și tupeist” care „a aberat” cu acest subiect „ieftin și fals”

*„Popa Junior vrea să transforme Brăila într-un Cireșu mai mare, să meargă și pe aici ce merge pe acolo”

*„Cum aș putea, de exemplu, să afirm eu că deputatul Popa are vreo treabă cu proxenetismul sau alte lucruri dubioase doar pentru că a participat la diverse petreceri, de gât cu persoane cunoscute public pentru astfel de activități?”.

Bun; dincolo de faptul că aflăm de la Chiriac că Popa este omul negru și că dacă nu stăm drepți, ne bate, din declarația amintită reiese că președintele CJ Brăila recunoaște că a investit un miliard de lei vechi în obligațiuni ale unei case de pariuri. El spune că obligațiunile înseamnă că o persoană „a investit într-un împrumut către firma respectivă, pe care îl primește înapoi cu dobândă”. Ok, Chiriac nu a investit în acțiuni, ci în obligațiuni – a susținut cu miliardul obținut din activitatea sa prezidențială activitățile unei case de pariuri și a obținut o dobândă din acest gen de împrumut. Deci Chiriac a câștigat bani de pe urma jocurilor de noroc.

În acest context, după părerea noastră, subiectul nu e nici „ieftin” și nici „fals”.

Chestiile cu „dubios”, „tupeist”, „bătăuș de meserie” nu sunt treaba noastră, sunt treaba lui Popa, dacă vrea să le răspundă.

Ne-a atras însă atenția ultima parte, aia în care Iulian Chiriac crede probabil că i-o dă la temelie liberalului: „Cum aș putea, de exemplu, să afirm eu că deputatul Popa are vreo treabă cu proxenetismul sau alte lucruri dubioase doar pentru că a participat la diverse petreceri, de gât cu persoane cunoscute public pentru astfel de activități?”.

Nu știm cu cine a participat Popa la petreceri și cu cine s-a luat de gât, deci nu putem nici să confirmăm, nici să infirmăm ceea ce spune președintele CJ Brăila, dar știm sigur că Iulian Chiriac nu are nicio problemă în a se lua de mână și a-l susține pentru un nou mandat pe Costică Dobre, primarul comunei Șuțești, condamnat definitiv la un an de închisoare cu suspendare pentru proxenetism și aderare la un grup infracțional organizat (o decizie Curții de Apel Galați din 2018). În dosar se preciza că era vorba de un grup infracțional organizat care racola fete din România (inclusiv minore), pe care apoi le obliga să se prostitueze în diferite țări, fiind folosite uneori și acte de violență.

Sentința nu a inclus vreo interdicție în ceea ce privește dreptul lui Dobre de a candida pentru funcția de primar, așa încât social-democratul s-a înscris în cursa electorală la alegerile din 2020, beneficiind de susținerea conducerii PSD Brăila și a fost ales primar. În 2021 Costică Dobre a depus la Tribunalul Brăila o acțiune de reabilitare judecătorească, iar acum cazierul său este curat.

Având în vedere aceste lucruri, să arăți cu degetul la Popa, spunând că a participat la petreceri cu „persoane cunoscute public pentru astfel de activități”, când tu faci frăție pe față cu un om care a fost condamnat prin sentință definitivă pentru proxenetism și aderare la un grup infracțional organizat și-l susții pentru un nou mandat de primar, ni se pare că e ca și cum ai vorbi de funie în casa spânzuratului.

Și încă ceva, domnule președinte Chiriac: în urmă cu mai mulți ani Popa a fost implicat în niște bătăi; da, e adevărat. Acum Popa are 33 de ani, are afaceri în agricultură și construiește la Cireșu prima fermă de carne 100% ecologică din România pentru 430 de capete bovine, cu fonduri europene în valoare de peste 2,2 milioane de euro. În prezent Popa își donează indemnizația de parlamentar lună de lună pentru cauze caritabile sau unor asociații/ organizații sportive sau din alte domenii.

Dvs, la 47 de ani, umiliți femeile în public (vezi cazul primăriței de Viziru), vă jigniți colegii, plesniți de aroganță și ați investit un miliard de lei vechi în domeniul caselor de pariuri/ jocurilor de noroc.

O părere personală, pe care sunteți liber s-o ignorați: chestia asta cu „bătăușul Popa” și cu lăutarii de la petrecerile lui Popa a fost folosită în campania electorală din 2020 și n-a ținut – a fost ales deputat. E fumată. Dacă vreți să-l atacați pe Popa, veniți cu lucruri de actualitate, găsiți-i „bube” mai noi, fiindcă dacă strategia dvs de campanie se bazează pe a-i arunca iar în față aceste lucruri, nu aveți mare lucru.

Sub înțeleapta dvs conducere PSD Brăila scade în sondaje – o știți, nu vă spun o noutate. Nici nu se compară cu procentele obținute în 2020. V-ați început mandatul cu stângul și dacă veți continua cu această aroganță pe care ați căpătat-o de când sunteți mare șef PSD Brăila, dacă faceți praf relația cu primarii PSD (câți or mai rămâne la PSD), cu ziariștii care-și permit să vă critice, cu colegii din PSD Brăila care văd că duceți în jos organizația, s-ar putea ca după alegerile din 2024 să ajungeți la mâna lui Popa pentru formarea majorității în CJ și CLM. Și în acest caz, indiferent de scorul PSD Brăila, se va putea spune că v-a bătut Popa (în alegeri).

Nu vă jucați numai cu procentele PSD Brăila, vă jucați și cu cariera dvs politică, fiindcă scorul pe care-l veți obține la alegerile din 2024 s-ar putea să ducă la schimbarea dvs din funcție. Joaca asta s-ar putea să vă coste mai mult decât profitul pe care-l obțineți de pe urma obligațiunilor din domeniul jocurilor de noroc. Aroganța costă scump, domnule președinte.