Președintele CJ Brăila, Iulian Chiriac, nu mai consideră că localitățile conduse de liberali fac parte din județul nostru. El anunță că 9 localități din județ vor primi bani pentru rețeaua de distribuție a gazelor naturale, deși sunt 14 localități care primesc fonduri
Președintele CJ Brăila, Iulian Chiriac (PSD), nu mai consideră că localitățile conduse de liberali fac parte din județul Brăila. Cel puțin așa reiese dintr-o postare făcută astăzi de Chiriac pe o rețea de socializare, unde social-democratul a anunțat că „rețeaua de distribuție de gaze naturale din județul nostru se extinde în 9 localități: Galbenu, Jirlău, Traian, Movila Miresii, Tufești, Șuțești, Ianca (Oprișenești), Vădeni, Siliștea”.
De fapt, potrivit informațiilor pe care le deținem, nu sunt 9 localități din județul Brăila, ci sunt 14: cele 9 menționate mai sus, conduse de primari PSD și alte 5, conduse de primari PNL: Cazasu, Cireșu, Ulmu, Gropeni, Tichilești (Albina).
Dacă ar fi făcut postarea de pe rețeaua de socializare în calitate de președinte al PSD Brăila, ar fi fost de înțeles să vorbească doar despre cele 9 localități conduse de primari PSD, dar textul este semnat „Francisk Iulian Chiriac, Președinte Consiliul Județean Brăila” – președinte care, după cum se vede, consideră că cele cinci comune conduse de liberali sunt „minus zero infinit”, ca să cităm expresia folosită de social-democrat ca o evaluare a unei colege de partid, primăriță a unei comune.
Iată și postarea despre care vorbim: „Rețeaua de distribuție de gaze naturale din județul nostru se extinde în 9 localități. Fonduri de peste 20 milioane de euro vor fi alocate pentru lucrări ce vizează rețelele de distribuție a gazelor natural în județul Brăila. Finanțarea va fi asigurată prin Programul Național de Investiții «Anghel Saligny», coordonat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.
Cu aceste fonduri vor fi realizate sisteme de distribuție a gazelor naturale, inclusiv branșamente, precum și racordul la sistemul de transport al gazelor naturale în 9 localități din județul Brăila. Mai exact, vor fi înființate sisteme de distribuție a gazelor naturale, dar vor fi și extinse și modernizate sistemele existente, prin transformarea în sisteme inteligente de distribuție a gazelor naturale.
*Galbenu – înființare sistem – 14.310.000 lei
*Jirlău – înființare sistem – 14.310.000 lei
*Traian – înființare sistem – 14.310.000 lei
*Movila Miresii – înființare sistem – 14.310.000 lei
*Tufești – înființare sistem – 14.310.000 lei
*Șuțești – înființare sistem – 14.310.000 lei
*Ianca (Oprișenești) – extindere sistem – 4.339.102 lei
*Vădeni – extindere sistem – 12.230.000 lei
*Siliștea – extindere sistem – 1.831.000 lei
Toate aceste proiecte au fost introduse pe lista de sinteză, aceasta fiind prima etapă din procesul de promovare a unei investiții în cadrul acestui program. Ulterior introducerii pe lista de sinteză, se va proceda la semnarea contractului de finanțare, proiectare și începerea lucrărilor.
Toate proiectele sunt menite să asigure dezvoltarea comunităților locale și să contribuie la bunăstarea cetățenilor. Felicit toți primarii că și-au sumat să fie în slujba cetățenilor și care muncesc să le pună la dispoziție servicii publice de calitate, moderne și durabile.
Procedurile pentru aceste proiecte au fost începute de Consiliul Județean Brăila în 2020, atunci când a cofinanțat toate studiile de fezabilitate pentru înființarea sistemului de gaze natural indiferent de culoarea politică a primarilor. A fost nevoie de multă perseverență și de implicare necondiționată, dar până la urmă, se văd și rezultatele.
Prin PNI „Anghel Saligny” sunt alocate 65,5 miliarde de lei pentru extinderea și modernizarea rețelelor de drumuri, poduri, apă, canalizare și gaz”.
Din ce am aflat pe surse, deși anunță triumfător pe Facebook că 9 comune din județ (care de fapt sunt 14) au primit finanțare pentru înființarea sau extinderea rețelei de gaze naturale, Iulian Chiriac are oarece probleme în legătură cu aceste finanțări, pentru că le-a promis fonduri pentru rețeaua de gaze la 14 primari PSD și n-au obținut banii promiși decât 9 dintre aceștia, iar restul sunt foarte nemulțumiți că au fost mințiți.