PREȘEDINTELE CJ BRĂILA, SCRISOARE DESCHISA ADRESATĂ PREMIERULUI ORBAN: ȘTIU CĂ NU VĂ INTERESEAZĂ DE BRĂILA. NE-AȚI TĂIAT BUGETUL ÎNTR-UN MOD BARBAR, IAR ÎN VREME DE PANDEMIE N-AȚI ALOCAT SPITALELOR BRĂILENE NICI MĂCAR UN LEU

Președintele Consiliului Județean Brăila, Iulian Chiriac, i-a trimis astăzi o scrisoare deschisă premierului Ludovic Orban, îi care îi solicită acestuia plafonarea prețurilor medicamentelor și materialelor sanitare, în condițiile în care acestea au crescut foarte mult, comparativ cu perioada de dinaintea declanșării pandemiei de coronavirus.

Chiriac precizează în documentul respectiv: „Starea de urgență vă oferă posibilitatea de a plafona prețurile medicamentelor și materialelor sanitare, lucru așteptat de toate unitățile spitalicești, dacă analizăm cu cât au crescut prețurile anumitor produse medicale. Spitalele din județul Brăila, în această perioadă, cumpără materiale sanitare și medicamente la prețuri foarte mari față de cele practicate în urmă cu două luni.

Mănuși, măști de protecție, combinezoane, halate, botoșei, dezinfectanți, sunt doar câteva dintre materialele sanitare vândute cu prețuri considerabil mai mari. Ca și exemplu, vă rog să parcurgeți atent următorul tabel (vezi foto – n.r.).

La un calcul simplu, vă facem cunoscut faptul că pentru 10.000 de bucăți din fiecare produs menționat mai sus, Spitalul Județean Brăila ar fi plătit în mod normal suma de 96.000 de lei. În vreme de pandemie și de maximă nevoie de aceste produse, unitatea spitalicească va plăti suma de 543.500 lei, de cel puțin cinci ori mai mult. Saltul este fenomenal și permiteți-mi, domnule prim ministru, să vă spun că așa ceva este inadmisibil. O acțiune inadmisibilă a comercianților aprobată de dumneavoastră și de Guvernul dumneavoastră, în mod tacit.

Nu ați făcut nimic în sensul acesta, pe lângă multe alte lucruri pe care nu le-ați făcut, domnule prim ministru și nici nu sunteți dispus să ascultați părerile colegilor dumneavoastră. Nu vă mai dau exemple despre cum procedează alte state din Uniunea Europeană, pentru că am văzut cu toții că nu vă interesează, iar dumneavoastră acționați în funcție de interesul dumneavoastră propriu.

Dacă în anul 2019 Consiliul Județean Brăila a avut un buget de 160.553 mii lei, în anul 2020 Guvernul PNL ne-a dat printr-o asumare a bugetului o sumă de 113.266 mii lei. Printr-o diferențiere, este o un deficit de 47 milioane de lei, echivalentul a 10 milioane de euro. Știu că nu vă interesează de Brăila pentru că nu aveți reprezentanți politici în zonă, însă ne-ați tăiat bugetul într-un mod barbar, iar în vreme de pandemie n-ați alocat spitalelor din județul Brăila nici macar un leu. Doar câteva materiale sanitare, cât negru sub unghie. Practic ne-ați aruncat și nouă un oscior, pentru că erați obligat să faceți asta, că altfel n-am fi primit nimic.

Doresc să vă informez, domnule prim ministru, că Ministerul Sănătății a  primit din partea spitalului din Brăila o solicitare de ajutor pentru un aparat de testare a COVID-19. Răspuns: NU SE POATE. Dar ce trebuie să vă cerem ca să se poată? Cu ce ne puteți ajuta și pe noi? Nici măcar cu o vorbă bună?

Vă cer imperios să faceți ceva în sensul plafonării prețurilor materialelor sanitare. Ne spuneți prin intermediul presei că nu trebuie să ne relaxăm, pentru se preconizează un vârf al pandemiei în perioada 1 Mai. Nu ne relaxăm. N-avem cum, pentru că ne gândim că achiziționăm materiale de protecție pentru cei din prima linie la preț exorbitant, că vom face asta în continuare și că vom rămâne fără bani, iar sprijin din partea Guvernului tot nu vom primi.

Am văzut că pregătiți comanda unică a spitalelor, astfel că doriți ca toate unitățile sanitare care se află în subordinea autorităților administrației publice locale să fie transferate în coordonarea Ministerului Sănătății. Am înteles. Vreți doar puterea de a lua decizii, dar odată cu această măsură, TREBUIE să vă asumați și finanțarea spitalelor, utilarea acestora cu materiale de protecție din banii Ministerului Sănătății, nu din banii autorităților publice locale. «Deștepții» cu deciziile și «proștii» cu plata, nu?

Închei prin a vă informa despre materialele pe care le-a primit județul Brăila prin intermediul ISU: mască protecție – 100 buc, combinezon unică folosință – 1.320 buc, acoperitor cizmă – 20 buc, bonete – 20 buc, mănuși chirurgicale – 40 perechi, măști FFP2 – 500 buc, măști FFP3 – 400 buc, viziere – 500 buc, dezinfectant TP2 – 20 litri. Toate aceste materiale au venit in intervalul 24.03.2020-06.04.2020.

Domnule prim ministru, va cerem imperios să urgentați plafonarea prețurilor la materialele sanitare, pentru a evita specula. Dacă nu faceți lucrul acesta ne permitem să tragem concluzia că sunteți de acord cu firmele care profită de situația de pandemie și cresc prețurile nejustificat”.