Președintele CNAS, Andrei Baciu, declară că se vor investi 100 milioane euro din fonduri europene pentru a se crea o nouă Platformă informatică a asigurărilor de sănătate, care să funcționeze mai bine decât cea actuală

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Andrei Baciu, a declarat la finele săptămânii trecute la Brăila că în cursul acestui an se vor tipări noile carduri de sănătate, de care vor beneficia persoanele care nu au avut niciodată până acum un astfel de card, precum și cele care au cardurile deteriorate sau le-au pierdut.

Baciu a dat câteva detalii pe această temă în cadrul unei conferinței de presă organizate vineri seară la sediul PNL Brăila, la care au mai participat directorul general AFIR, George Chiriță, comisarul general al Gărzii Naționale de Mediu, Andrei Rudolf Corlan și președintele PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa: „Este într-adevăr un lucru pe care mulți oameni îl așteaptă; cardurile de sănătate nu s-au mai tipărit de o perioadă bună de timp. S-a finalizat acordul de finanțare între Ministerul Sănătății și Imprimeria Națională. Vorbim de o imprimare care trebuie să se facă anul acesta de până la 400 mii de carduri, mai întâi pentru cei care au solicitat un duplicat, care au pierdut cardul, urmând ca în a doua parte să se continue cu cei pentru care se emite un card nou”.

Andrei Baciu a mai fost întrebat ce soluții a găsit CNAS pentru problemele tehnice care apar în mod regulat, de ani de zile, la Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS).

Acesta a afirmat că actualul sistem informatic a fost gândit „acum foarte mulți ani, pentru ce era atunci prezentul – și vorbim de aproximativ 20.000 de utilizatori. În momentul de față sunt 42.000 de utilizatori.

Nu poți să faci un management eficient al cazuisticii, al patologiei și al resurselor financiare din sănătate fără un sistem informatic. Există un proiect de 100 de milioane de euro pe fonduri europene, prin PNRR. Proiectul are termemn limită mijlocul anului 2025. Îmi doresc să avem un sistem informatic care să fie unul modern și care să fie realmente sustenabil, care să reziste în timp”.

Acesta a mai spus să până va fi gata noua platformă informatică, s-au scos la concurs 5 posturi pentru specialiști în IT, cu salariu de circa 4000 euro net, noii angajați urmând să se ocupe de mentenanța actualei platforme și să o facă să funcționeze cât mai bine, în condițiile date.