Președintele Forța Dreptei Brăila, Antoneta Ioniță: „Cine să facă o reformă reală în învățământ? La Brăila, educația este privită uneori ca rampă de lansare în politică”

Președintele Forța Dreptei Brăila, Antoneta Ioniță, informează că parlamentarii USR și Forța Dreptei au depus o moțiune simplă împotriva ministrului Educației, Ligia Deca, intitulată „Moțiune de merit pentru mandatul de nota 2 al ministrei Deca”.

Ioniță afirmă într-un comunicat dat publicității că „pe lângă contraperformanțele sale – nu a reușit să implementeze nicio reformă în învățământul românesc și îl menține într-o stare dezastruoasă, confirmată recent și de rezultatele extrem de slabe de la testele PISA –, actualul ministru al Educației a cenzurat raportările privind procentul de analfabetism funcțional înregistrat în România, pentru a ascunde dezastrul educațional.

Din păcate, lipsa educației a început să fie din ce în ce mai vizibilă la vârful politicii româneșți. Colegul meu, deputatul Alexandru Kocsis, remarca faptul că «impostura și-a făcut culcuș la cel mai înalt nivel: avem un guvern condus de un prim ministru certat cu școala. Marcel Ciolacu a terminat o facultate obscură, neacreditată și și-a dat licența la nouă ani distanță după terminarea facultății. Am avut în guvernul anterior plagiatori: doctorul Bode, doctorul Ciucă și alți doctorași mai mici sau mai mari». Deci, cine să facă o reformă reală în învățământ?

Chiar și la Brăila, educația este privită uneori ca rampă de lansare, existând acuzații că se încearcă înregimentarea politică a unor profesori și elevi.

«Am auzit, pe surse, că domnul inspector școlar general Canciu, prin inspectorii pe care i-a numit, PNL, bineînțeles, cere ca fiecare inspector să vină cu profesori care să se înscrie la PNL, plus elevi pe care să-i înscrie la PNL», a declarat Francisk Chiriac, președintele CJ Brăila.

«Pesediștii spun că nu au făcut niciodată presiuni pe directori să aducă oameni în partid. Vai de capul meu! Când ei și ultimul om din școală l-ar angaja la PSD. Totul este în cheie politică», a replicat Canciu.

Așadar, vorbim despre racolări, presiuni politice și strategii cu tentă electorală. Nimic despre problemele profesorilor, ale elevilor sau despre performanță în educație.

Forța Dreptei solicită Guvernului României să accelereze reformele din Educație prevăzute în PNRR, să crească de îndată salariile profesorilor și să asigure derularea Programului Național Masă Sănătoasă pentru un milion de copii în anul școlar 2023-2024, așa cum este stabilit în legea învățământului preuniversitar”.