Președintele Forța Dreptei Brăila, Antoneta Ioniță: „Apa potabilă și canalizarea au ajuns produse de lux pentru brăileni”
Președintele Forța Dreptei Brăila, Antoneta Ioniță, este de părere că „apa potabilă și canalizarea au ajuns produse de lux” în județul nostru, în condițiile în care de la 1 martie, tariful la serviciile de apă-canal, cumulat, a ajuns la 14,95 lei/mc (13,71 lei/mc fără TVA).
Ioniță afirmă într-o postare făcută pe o rețea de socializare că cetățenii au dreptul să fie informați în mod transparent de autoritățile locale cu privire la condițiile în care a fost făcut împrumutul BERD, modul în care se stabilesc tarifele la serviciile de apă-canal (care sunt majorate periodic pe motiv că trebuie plătit împrumutul BERD), modul în care se cheltuiesc banii la Compania de Utilități Publice (CUP) Dunărea Brăila: „În orașul de la Dunăre, paradoxal, prețul stabilit de CUP Dunărea începând cu data de 1 martie 2023 este de 15 lei/mc. Motivul invocat de această companie este acela că a fost o condiție impusă de la Bruxelles, fiind vorba de acordul pentru finanțarea proiectului major din cadrul POIM, care constă în 1,38 miliarde lei finanțare prin fonduri europene, din care 94% reprezintă fonduri nerambursabile și doar 6% sunt suportate de CUP Dunărea.
Pentru acești 6%, aflăm că această companie binecunoscută brăilenilor s-a împrumutat de la BERD, condiția fiind obligativitatea scumpirii apei pentru ca împrumutul să poată fi returnat.
Studiind prețurile aplicate de către alte companii de apă din țară, nu am putut să nu remarc prețul plătit de orădeni Companiei de Apă Oradea S.A, acesta fiind de 4,14 lei/mc (fără TVA) apa potabilă, respectiv 3,42lei/ mc (fără TVA), pentru canalizare, preț care este mai mic cu circa 40% față de Brăila.
Din curiozitate am accesat site-ul acestei companii și una dintre surprizele plăcute a fost aceea a existenței unei secțiuni intitulate «Transparență plăți» pe care am putut vizualiza toate cheltuielile angajate de aceștia lună de lună.
Pe de altă parte, pe site-ul CUP Dunărea nu am putut găsi o secțiune similară, ceea ce, după părerea mea, ca și plătitor direct al unui serviciu, consider că trebuie să se regăsească oricând, pentru a putea fi consultată de oricine dorește această informație.
În urmă cu 6 ani, actualul primar, domnul Marian Dragomir, ne spunea că «Primăria Municipiului Brăila momentan nu intenționează să se împrumute, dar dacă vreodată se va împrumuta, condițiile vor viza doar plata ratelor și a dobânzii și în niciun caz nimeni nu poate impune să crească prețurile pentru a le plăti rata».
Întrebările care se nasc de aici sunt multe, iar brăilenii cred că vor să afle și răspunsurile de la cei care ne conduc:
– Care este anul în care împrumutul BERD va fi finalizat?
– Care este compania care execută lucrările de dezvoltare din proiectul inițiat de CUP Dunărea?
– Având în vedere promisiunile din trecut ale administrației locale că nu vor crește prețul mc de apă, la ce se pot aștepta brăilenii în anul 2024?”.