Președintele Grupului S&D din Parlamentul European, Iratxe García Pérez, în întâlnirea cu ziariștii brăileni și gălățeni: „Este pur și simplu de neînțeles de ce România nu este în Spațiul Schengen. Și nu putem accepta această situație”

Ziariști din Brăila și Galați s-au întâlnit în această săptămână la Parlamentul European, la Strasbourg, cu președintele Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European (S&D), Iratxe García Pérez. Întâlnirea a fost organizată de europarlamentarii PSD Dan Nica (liderul  delegației române din cadrul Grupului S&D) și Mihai Tudose, care, de altfel, au fost și cei care invitat reprezentanții presei din Brăila și Galați la Parlamentul European, în perioada 6-9 iunie.

În discursul său, Pérez a amintit de o vizită făcută în aprilie în România, la Isaccea, pentru a vedea la fața locului situația refugiaților ucraineni care intrau la acea vreme în țara noastră, apoi la Galați și la Brăila: „A fost pentru mine o mare oportunitate să cunosc mai bine realitățile din țara dvs și realitățile din regiunea respectivă, să văd cum afectează acest război viețile noastre de zi cu zi și să văd cum funcționează solidaritatea uriașă de care au dat dovadă cetățenii români, Guvernul român, administrațiile locale, în relația cu ucrainenii. A fost cu adevărat impresionant. De atunci spun tot timpul aici, în Parlamentul European, în fața colegilor mei, că sunteți un adevărat exemplu. Voi știți foarte bine ce înseamnă solidaritatea și faceți o treabă excepțională din acest punct de vedere. Și vreau să le mulțumesc colegilor mei (Mihai Tudose și Dan Nica – n.r.) pentru faptul că mi-au oferit această oportunitate.

Și tot din acest motiv insist și pe câteva teme importante pentru țara dvs, cum ar fi, de exemplu, cum putem ajuta Guvernul dvs pe teme precum infrastructura de transport – știți perfect cât de importantă este infrastructura de transport pentru țara dvs la acest moment – și desigur, admiterea în Spațiul Schengen.

După vizita mea în țara dvs, primul meu discurs aici, în Parlamentul European, a fost pe tema următoare: este pur și simplu de neînțeles de ce România nu este în Spațiul Schengen, când ați îndeplinit toate criteriile. Și nu putem accepta această situație. Și vom continua să luptăm pentru această cauză”.

Iratxe García Pérez a afirmat că o prioritate pentru ea și colegii săi o reprezintă acum câștigarea alegerilor europene, în scopul de a construi o Europă în care se pune un mai mare accent pe aspectele sociale și pe incluziune. Aceasta a mai spus că a cerut colegilor din Parlamentul European să nu uite că războiul din Ucraina are consecințe majore la nivel social și economic în țările care fac parte din Uniunea Europeană și ca atare, acestea au nevoie de ajutor.

Tot în cadrul acestei deplasări la Strasbourg reprezentanții presei au avut întâlniri și discuții cu europarlamentarii Carmen Avram, Maria Grapini, Tudor Ciuhodaru, Rovana Plumb, Victor Negrescu, Dragos Benea.