Președintele PSD Brăila, Ion Rotaru, despre primarul Costică Dobre (PSD), care a fost condamnat pentru proxenetism și participare într-un grup infracțional organizat: „Fiecare om e supus greșelii. El e un tip valoros, un bun organizator. Nu văd de ce nu ar candida din nou în 2024 pentru funcția de primar”

Președintele PSD Brăila, senatorul Ion Rotaru, admite că a fost de acord în 2020 cu candidatura colegului său de partid, Costică Dobre, pentru funcția de primar al comunei Șuțești, chiar dacă acesta fusese condamnat în 2018 pentru proxenetism și participare într-un grup infracțional organizat. Rotaru a declarat pentru MD Press că a discutat cu Dobre în perioada respectivă și acesta i-a spus că nu este vinovat, ci a fost un gen de „victimă colaterală”, cel implicat în toată acea situație fiind de fapt fratele său.

Liderul PSD ne-a mai declarat că atât timp cât sentința definitivă nu includea interdicția de a candida pentru funcția de primar, a considerat că nu există motive întemeiate pentru ca Dobre să nu candideze, mai ales că acesta este „un om gospodar și bun organizator”: „Din câte țin minte, el a avut o condamnare cu suspendare de un an. La vremea respectivă, când am discutat, el mi-a spus că este cumva victimă colaterală în toată povestea asta, pentru că fratele lui a făcut boacăna, nu el. El s-ar fi dus cumva atunci în Grecia să-i pună un avocat – nu-mi mai aduc aminte bine toată amănuntele – și a fost considerat că a intrat în hora asta. El spune că n-a avut niciun fel de implicare și de acțiune în sensul ăsta, dar a fost cumva asociat la toată infracțiunea respectivă. Fratele lui, din câte știu, a fost condamnat la mai mulți ani cu executare.

Eu la vremea respectivă am discutat și am zis să vedem ce spune sentința, iar sentința era clară: n-a dat niciun fel de interdicție din punct de vedere al drepturilor electorale. A candidat, sătenii au apreciat că este un bun gospodar și se dovedește lucrul ăsta, că este un foarte bun gospodar și a schimbat multe lucruri la nivelul comunei, e un bun organizator, e apreciat de oameni. Sigur că a rămas cu această etichetă… Dar știu că a fost reabilitat.

Sigur că e de luat în discuție și aspectul moral și etic al problemei respective. Eu nu mă pot transforma în judecător. Instanța a dat o hotărâre, aceasta a fost pusă în practică, el este reabilitat astăzi, suntem în situația în care lucrurile sunt cumva închise din punctul ăsta de vedere și trebuie tratate ca atare”.

Deși îl consideră „victimă colaterală”, Rotaru admite că odată ce instanța a dat o condamnare, asta implică faptul că a fost considerat vinovat: „Da… N-am elementele de nuanță acolo, ce a fost, care a fost fapta, cum s-a consumat, cât a fost de implicat sau de neimplicat. Eu am elementele pe care le-am discutat cu el la vremea respectivă. Sigur că până la urmă fiecare om e supus greșelii. E posibil ca el să fi greșit; s-a reabilitat între timp. El e un tip valoros, care își vede de treabă și care face ceea ce e de făcut în zona de administrație”.

Întrebat dacă din punctul său de vedere este posibil ca Dobre să fie candidatul PSD pentru funcția de primar al comunei Șuțești și la alegerile din 2024, președintele PSD Brăila ne-a răspuns: „Evident că da. Dacă nu sunt alte elemente care să pună într-o lumina proastă activitatea lui și rezultatele pe care le-a obținut, nu cred că s-ar pune o problemă legată de  o lipsă de încredere din partea noastră, pentru că discutăm de administrație. Partea cealaltă, pentru care a fost sancționat, a fost sancționat ca atare, iată că s-a reabilitat”.

Amintim că primarul comunei Șuțești, Costică Dobre (PSD), a fost condamnat definitiv la un an de închisoare cu suspendare, printr-o decizie Curții de Apel Galați din 2018, iar în 2021 el a depus la Tribunalul Brăila o acțiune de reabilitare judecătorească, iar acum cazierul său este curat.