Președintele Rotaru: Acceptarea plafonării prețurilor la energie și gaze naturale și a compensării reprezintă o primă victorie a PSD în favoarea populației

Președintele PSD Brăila, senatorul Ion Rotaru, consideră că PNL și USR „plagiază” ideile social-democraților privind plafonarea prețurilor la energie și gaze naturale și compensarea, prin introducerea lor într-o lege mai veche, ca să pară că este inițiativa liberalilor. Rotaru declară că indiferent în ce formă se promovează aceste măsuri de către actualii guvernanți, ele reprezintă o primă victorie a PSD în favoarea populației.

Rotaru comentează într-un comunicat dat publicității: „Coaliția de la guvernare a înțeles într-un final că ideile PSD cu privire la plafonarea prețurilor la energie și gaze naturale și a compensării, sunt soluția pentru a ține sub control costul facturilor în perioada de iarnă. PNL și USR nu au avut onoarea de a recunoaște acest lucru, în schimb și-au însușit măsurile identificate de PSD, introducându-le în grabă într-o lege mai veche a Guvernului Cîțu. În plus, guvernanții au făcut câteva modificări care fac ca cele două măsuri să nu mai fie atât de eficiente pe cât ar fi fost, dacă erau adoptate în varianta propusă de PSD. Mai exact, au introdus plafoane de compensare mult mai mari decât cele propuse de PSD, astfel încât prețul final al kilowattului să ajungă la 1,1 lei în vreme ce în varianta noastră kilowattul costa 0,67 lei.

PSD va amenda proiectul de lege la Camera Deputaților, care este for decizional. Vom depune amendamente prin care stabilim un plafon de preț al energiei de 250 lei/Mwh și de 135 lei/Mwh la gaze naturale. În condițiile în care la furnizori, prețul energiei a ajuns la peste 950 lei/Mwh, iar la gaze naturale la 250 lei/Mwh, soluțiile PSD ar produce o scădere a prețului final la facturi cu cel puțin 74% în cazul energiei electrice, respectiv 79% în cazul gazelor naturale.

Acceptarea plafonării și a compensării reprezintă o primă victorie a PSD în favoarea populației. La fel este și acceptarea a încă două amendamente ale PSD referitoare la  amânarea plății facturilor cu până la 6 luni pentru consumatorii vulnerabili și introducerea unui plafon de profit de maxim 5% pentru furnizorii de energie și gaze naturale pentru o perioadă de 6 luni.

Insă lupta finală se va da la Camera Deputaților unde PSD va depune amendamentele la proiectul de lege privind plafonarea și compensarea, dar și sutele de mii de semnături strânse de la populație care demonstrează susținerea largă de care se bucură măsura inițiată de noi și faptul că plafoanele propuse inițial de PSD sunt cele care pot menține costul facturilor la un nivel acceptabil. Cel mai important este ca aceste măsuri să se concretizeze într-o lege cât mai bună pentru cetățeni, care să aducă la un nivel decent costurile facturilor în perioada de iarnă”.