Președintele Rotaru: PSD va face toate demersurile pentru urgentarea trecerii prin Parlament a legii privind plafonarea prețurilor la energie și gaze naturale

Președinte PSD Brăila, senatorul Ion Rotaru, constată că România „este campioană la recorduri negative: cele mai multe decese din UE din cauza Covid și printre cele mai mari prețuri la energie și combustibili”, iar mai nou, „ne confruntăm și cu o creștere uriașă a prețurilor la alimente”.

Rotaru afirmă într-un comunicat dat publicității că România se confruntă cu cea mai mare inflație din ultimii 11 ani și se afundă tot mai mult în sărăcie: „În primele 9 luni ale acestui an fiecare român a pierdut în medie un salariu minim din cauza creșterii galopante a inflației. Potrivit INS, inflația anuală a atins 6,3%, iar până la finalul anului se pare că va ajunge la peste 7%. În septembrie 2021, față de luna decembrie 2020, s-a înregistrat o creștere a inflației cu 139%. Cele mai mari creșteri de prețuri la alimente în septembrie 2021, față de septembrie 2020, s-au înregistrat la ulei (23%), cartofi (12%), legume (6%), pește și brânză (5,5%), pâine și mălai (5%). Cele mai mari creșteri de prețuri la produse și servicii nealimentare în septembrie 2021, față de septembrie 2020, s-au înregistrat la energie electrică (24%), gaze naturale (20,5%), combustibili (16%), apă potabilă (6%), servicii poștale/curierat (5,5%).

În acest context, tot mai mulți oameni sunt condamnați la frig și la foame. Evoluția economică negativă face cu atât mai necesară adoptarea proiectului de lege inițiat de PSD privind plafonarea prețurilor la energie și gaze naturale. Mai exact, este vorba despre plafonarea prețurilor la nivelul mediei ultimelor 6 luni și subvenționarea a 50% din scumpirea rezultată în facturile populației. În urma aplicării legii, facturile la energie electrică vor scădea cu până la 43%, iar cele la gaze naturale cu până la 23%, în funcție de contractul pe care îl are fiecare consumator. Astfel, costurile vor deveni suportabile, în caz contrar oamenii fiind nevoiți fie să-și cheltuiască aproape integral veniturile numai cu plata facturilor, fie să nu mai plătească și să acumuleze datorii uriașe, riscând să rămână fără curent electric și fără căldură.

Iată de ce PSD va întreprinde toate demersurile pentru urgentarea trecerii prin Parlament a acestei legi atât de necesare pentru populație, cât și pentru mediul de afaceri din România”.