Președintele Rotaru: Semnați pentru plafonarea facturilor la electricitate și gaze naturale!

Președintele Organizației Județene PSD Brăila, senatorul Ion Rotaru, anunță că partidul său strânge semnături pentru un proiect de lege referitor la plafonarea prețurilor la energie și gaze naturale.

Rotaru declară într-un comunicat de presă că Guvernul PNL, „incompetent și preocupat doar de alegerile interne și de ocuparea de funcții politice”, s-a grăbit să liberalizeze tarifele pieței de energie în condițiile în care nu există cu adevărat o concurență reală pe piață, iar capacitățile de producție ale României nu sunt suficiente și în plus, nici nu au fost alocați bani pentru modernizarea și extinderea acestora. În opinia liderului PSD Brăila, toate acestea au un efect devastator pentru consumatorii vulnerabili, dar și pentru întreaga populație, precum și pentru mediul de afaceri: „Liberalizarea haotică a tarifelor la energie și gaze naturale a dus la creșterea uriașă a prețurilor, costurile facturilor fiind peste puterile financiare ale majorității consumatorilor. Se preconizează creșteri de până la 200% pe perioada iernii; astfel, milioane de familii se vor vedea condamnate la frig.

Iată de ce PSD a inițiat o campanie de strângere de semnături la nivel național, în sprijinul proiectului de lege referitor la plafonarea prețului la energie electrică și gaze naturale. Punerea în aplicare a proiectului elaborat de PSD va însemna reducerea cu 43% a facturilor la electricitate și cu 23% a facturilor la gaze naturale. Proiectul de lege pe care îl propune PSD are în vedere menținerea prețurilor pentru energie și gaze naturale la nivelul mediei ultimelor 6 luni și o subvenționare a 50% din scumpirea rezultată în facturi.

La energia electrică, în prezent, ofertele de preț variază între 406 lei/MWh și 670 lei MWh (față de 341 lei, în decembrie 2020). Proiectul PSD stabilește un preț maxim de 380 lei/MWh, respectiv media prețurilor din perioada martie-septembrie 2021. Așadar costurile facturilor vor fi reduse cu până la 43%, în funcție de contractul consumatorului.

Pentru gaze naturale, în prezent, ofertele de preț variază între 211 lei/MWh și 250 lei/MWh (față de 135 lei în 2020). Proiectul PSD va stabili un preț maxim de 192 lei/MWh, ceea ce va face ca facturile să scadă cu până la 23,2% în funcție de contractele pe care le are fiecare consumator.

În acest context și europarlamentarii PSD au inițiat în Parlamentul European o rezoluție care solicită o dezbatere europeană pe tema majorării prețurilor la energie, în urma căreia Comisia Europeană să găsească soluții pentru sprijinirea financiară a consumatorilor, mai ales a celor cu venituri foarte mici.

Alăturați-vă și semnați pentru plafonarea facturilor la electricitate și gaze naturale, iar semnăturile dumnevoastră vor fi depuse la Parlament în timpul dezbaterilor privind proiectul legii inițiate de PSD, pentru a-i determina pe reprezentanții puterii PNL să voteze această lege care vine în sprijinul a milioane de români!”.

Cei care doresc pot semna și online pentru susținerea acestui proiect, la adresa  https://www.psd.ro/plafonare-preturi-energie/.