PRIMA ZI A FESTIVALULUI „ZILE SI NOPTI DE TEATRU LA BRAILA” – SUCCES PE TOATA LINIA

PRIMA ZI A FESTIVALULUI „ZILE SI NOPTI DE TEATRU LA BRAILA” – SUCCES PE TOATA LINIA

Aseara s-a dat startul celei de a X-a editii a Festivalului „Zile si nopti de teatru la Braila”, care se desfasoara in noua cladire a Teatrului “Maria Filotti”, redeschisa oficial, dupa ample lucrari de consolidare si modernizare. In noua sa forma – una splendida, din toate punctele de vedere -, Teatrul “Maria Filotti” ofera un cadru cu adevarat special manifestarilor artistice programate pe perioada Festivalului.

Tema editiei din acest an este ”Teatrul, intre poveste si criza”, iar printre invitati sunt trupe valoroase din tara, cu spectacole de mare succes.

La festivitatea de deschidere a Festivalului au fost prezente, pe langa oficialitatle locale, Lucian Varsandan,  secretar de stat din Ministerul Culturii (fost director al Teatrului German de Stat din Timișoara), precum si Aurel Vainer, presedintele  Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania.

“Este un moment cu o incarcatura istorica – incerc sa nu fiu patetic – si eu cred ca este valabil chiar pentru teatrul romanesc, pentru ca redarea in circuit a oricarui teatru – nu mai vorbesc de un teatru care este monument de arhitectura si cu o istorie artistic atat de importanta -, redarea unui teatru spiritualitatii romanesti, unei comunitati sau unui spectru de comunitati, este un moment intr-adevar special. Dupa 2 ani si jumatate de reparatii, de lucrari de consolidare si modernizare, iata ca suntem gata. Lucrurile s-au petrecut confrom asteptarilor noastre, uneori le-au depasit – ma refer la inaugurarea celei mai mici sali din teatru, Sala Avantgarde”, a declarat managerul teatrului brailean, Lucian Sabados, in deschiderea Festivalului managerul teatrului brailean, Lucian Sabados.

In programul de aseara a figurat, printre altele, o conferinta a actorului George Mihaita, directorul ”Teatrului de Comedie” din Bucuresti, pe tema: ”Adolescentii de azi, incotro?”, in finalul caruia Mihaita i-a propus managerului Sabados ca la editia de anul viitor, sa revina in festival nu doar ca si conferentiar, ci si ca actor.

De asemenea, a avut loc vernisajul expozitiei de caricatura a artistului Costel Patrascan, urmata de premiera spectacolului SUNTRACK (In cautarea sunetului pierdut intr-un oras cu soare), in regia lui Radu Afrim si scenografia Irinei Moscu. Un spectacol inedit, plin de umor, in care Alin Florea si Narcisa Novac au stralucit si care, la final, a fost aplaudat minute in sir.

Seara s-a incheiat cu un alt spectacol care a fost prezentat in premiera in festival: “O noapte umoroasa”, realizat de Costel Patrascan si Daniel Iancu.