Primăria Brăila a cerut școlilor din municipiu să transmită urgent Regulamentul propriu cu privire la modul de utilizare a bazelor și instalațiilor sportive proprii. Noua legislație permite unităților de învățământ să-și închirieze sălile de sport cluburilor sau asociațiilor sportive, pentru antrenamente

Vești bune pentru cei circa 1500 de copii brăileni care fac parte din diverse cluburi sportive locale și care nu au mai avut unde să se antreneze începând de la 1 noiembrie 2022, dat fiind că școlile au reziliat contractele de închiriere a sălilor de sport pe care le aveau cu cluburile/ asociațiile sportive respective. Decizia de reziliere a contractelor a fost motivată prin aceea că legislația în vigoare la acel moment interzicea închirierea sălilor de sport de către școli, aceasta fiind considerată o „activitate economică” (pentru că se încasau bani din chirie).

La momentul respectiv, atât inspectorul școlar general al județului, Elena Tudor, cât și primarul municipiului, Marian Dragomir, au declarat că singura soluție este schimbarea legislației.

În luna decembrie 2022 Parlamentul a aprobat proiectul de Lege pentru modificarea și completarea art. 6 din Legea educației fizice și sportului nr.69/2000, care permite unităților de învămământ să-și închirieze bazele sportive organizațiilor sau asociațiilor de profil, pentru antrenamente.

Ieri Primăria Brăila a transmis către unitățile de învățământ din municipiu o adresă prin care le aduce la cunoștință noile prevederi legislative și le solicită școlilor ca în cel mai scurt timp să transmită Regulamentul actualizat cu privire la modul de utilizare a bazelor și instalațiilor sportive proprii, a spațiilor și terenurilor de sport exterioare aflate în administrarea unităților de învățământ respective, precum și orarul de acces, după orele de program, în zilele libere și în timpul vacanțelor școlare.

Precizăm că potrivit noii legislații, „în termen de 120 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, toate unitățile de învățământ vor introduce în regulamentele actuale de funcționare prevederi legate de acces și de modul de utilizare a spațiilor și terenurilor de sport aflate în folosința acestora, precum și orarul de acces, după orele de program, în zilele libere și în timpul vacanțelor școlare și le vor afișa la exterior într-un loc vizibil, precum și pe pagina de internet, acolo unde este cazul”.

Amintim că școlile își pot închiria sălile de sport sau terenurile de sport numai cu acordul Primăriei.