PRIMARIA BRAILA CERE AJUTORUL MINISTERULUI EDUCATIEI, DUPA CE S-A CERUT INFIINTAREA POPRIRII PE CONTURILE MUNICIPIULUI, PENTRU O DATORIE A UNUI LICEU

Primaria Brailei a solicitat ministrului Educatiei Nationale, Pavel Nastase, sa gaseasca o rezolvare pentru situatia investitiilor incepute in anii 2007-2008 la 5 unitati de invatamant locale, proiecte care au fost abandonate ulterior, din lipsa de fonduri si care acum creeaza probleme Municipalitatii.

Mai exact, este vorba despre investitii in valoare totala de 61 milioane lei incepute la Colegiul National “Ana Aslan”, Liceul Pedagogic “D. P. Perpessicius”, Scoala Gimnaziala “Alexandru Ioan Cuza”, Liceul Tehnologic “Gh. K. Constantinescu” si Scoala Gimnaziala “George Cosbuc“, proiecte finantate pe un program national, la care mai sunt de achitat 46.770.809 lei.

Marea problema a Primariei este ca firma care a realizat lucrarile la Liceul Tehnologic “Gh K. Constantinescu” – si care mai are de recuperat aproape 5 milioane lei de la beneficiar – a castigat procesul intentat pe aceasta tema si ca atare, executorul judecatoresc a solicitat infiintarea popririi pe conturile Municipiului Braila, pentru suma datorata de institutia de invatamant.

In adresa transmisa de Primarie ministrului, se arata ca <<incepand din anul 2007, prin diferite acte normative, s-au alocat unitatilor scolare, de la bugetul de stat, fonduri pentru finantarea constructiei de gradinite si campusuri scolare, precum si pentru consolidarea si reabilitarea unor scoli existente. Datorita faptului ca sumele alocate nu au acoperit valoarea lucrarilor efectuate, in prezent, unitatile scolare inregistreaza datorii importante la constructori. Astfel, pentru recuperarea sumelor datorate, constructorii au demarat actiuni in instanta impotriva institutiilor de invatamant. Din aceasta cauza, acestea sunt amenintate cu infiintarea de popriri pe conturi, fapt ce ar influenta in mod negativ desfasurarea in conditii normale a activitatii unitatilor de invatamant, precum si activitatea municipiului Braila.

Astfel, la aceasta data, Liceul Tehnologic “Gh. K. Constantinescu” in urma pierderii procesului intentat de Perascenso Consulting SRL, are de achitat suma de 4.871.056,06 lei, iar executorul judecatoresc a solicitat infiintarea popririi pe conturile Municipiului Braila, pentru suma datorata de institutia de invatamant. Totodata, investitiile respective au ramas in diverse stadii de executie, iar nefinalizarea lor produce serioase  probleme in desfasurarea activitatii unitatilor scolare respective si determina deterioarea in ritm accelerat si ireversibil a lucrarilor deja executate, punand in pericol chiar investitia in sine>>.

In adresa amintita se mai arata ca situatia privind campusurile Liceul Pedagogic “D. P. Perpessicius” si Liceul Tehnologic “Gh. K. Constantinescu” au mai fost semnalate ministerului de resort in anul 2013, insa fara niciun rezultat.