Primăria Însurăței caută finanțare europeană pentru a explora comoara geotermală din adâncuri

Zăcământul de ape geotermale din zona Însurăței – Victoria – Berteștii de Jos despre care se vorbea în anii ’80 ar putea redeveni un subiect „fierbinte”, dacă Primăria Însurăței reușește să obțină o finanțare europeană pentru a fructifica licența de explorare a resurselor geotermale pe care a obținut-o în acest an și a realiza forajul în urma căruia ar obține informații concrete despre zăcământ, ca să poată afla care este cea mai potrivită variantă de exploatare a acestuia.

Informații clare cu privire la existența apei geotermale în zona Însurăței s-au obținut în anii ’80, când s-au executat foraje de cercetare în zonă, acestea indicând faptul că zăcământul se afla la adâncimi cuprinse între 550 de metri și 1550 m, că debitele eruptive erau între 8 și 18 litri/secundă și temperaturile la suprafață ajungeau până la 60 grade Celsius.

La finalul anilor ’90 prefectul Constantin Bran a cerut oficial informații privind exploatarea zăcământului amintit, iar firma care a executat prospecțiunile din anii ’80 l-a informat într-o adresă scrisă că „pe lângă posibilele utilizări ca sursă neconvențională de energie – pentru încălzire spațială și preparare apă caldă de consum menajer – apele geotermale evidențiate în perimetrul Însurăței pot fi valorificate și în scopuri balenoterapeutice, creându-se premisele dezvoltării unei stațiuni balneare și turistice. În sprijinul acestei afirmații vine buletinul de analiză al Institutului de Medicină, Fizică, Balneoclimatologie și Recuperare Medicală, care atestă posibilitatea utilizării apelor în cură externă, pentru următoarele afecțiuni: reumatism degenerativ, reumatism articular, afecțiuni ale sistemului nervos periferic, sechele musculo-articulare după traumatisme, afecțiuni ginecologice”.

La începutul anilor ’90, zăcământul geotermal chiar a fost folosit pentru încălzirea blocurilor din oraș, însă din cauza nivelului de mineralizare al apei s-a obturat sonda și nu a mai putut fi folosită.

Florentina Carșote speră că un nou foraj va actualiza informațiile legate de zăcământul de ape geotermale, astfel încât Primăria să poată lua o decizie cu privire la posibilele utilizări acele acestuia: amenajarea unei baze de tratament cu bazine pentru tratarea diferitelor boli (prin atragerea de investitori), încălzirea instituțiilor publice sau poate chiar încălzirea întregii localități.

Primăria a început în anul 2019 demersurile pentru obținerea licențe de exploare și abia la începutul acestui an s-a obținut licența respectivă, care este valabilă pentru 5 ani. În cazul în care informațiile obținute în urma forajului vor indica faptul că zăcământul este unul care justifică investițiile pe care le prespune punerea sa în valoare, Primăria va solicita o licență de exploatare, care este valabilă 20 de ani.

Viceprimărița orașului Însurăței, Florentina Carșote – care ocupă în prezent funcția de primar, după ce Ionel Gheorghe a fost găsit incompatibil de ANI, iar prefectul județului a semnat ordinul de încetare a mandatului acestuia – ne-a declarat că speră să obțină o finanțare europeană pentru a se realiza forajul necesar. Aceasta a mai spus că există o sondă aflată în conservare pe raza localității, care ar putea fi folosită pentru realizarea forajului (vezi foto).

Precizăm că administratorul zăcământului geotermal din zona Însurăței este Agenția Națională pentru Resurse Minerale.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns