Primarul Chiscaniului, Costică Cojea, afirmă că legislația actuală îi împiedică pe edili să rezolve problema câinilor comunitari: „Mie mi se pare corect și normal să avem grijă de oameni, și nu de câinii care îi mușcă”

Câinii comunitari continuă să reprezinte o problemă în județul Brăila, iar unul dintre principalele motive este acela că legislația actuală limitează foarte mult primăriile în a lua măsurile necesare pentru rezolvarea problemei. Este  ceea ce au spus astăzi mai mulți primari din Brăila, în cadrul unei întâlniri a Asociației Comunelor din Brăila cu președintele Consiliului Județean și parlamentarii locali. Reuniunea a avut loc la inițiativa Asociației Comunelor, care și-a dorit să prezinte parlamentarilor problemele cu care se confruntă primarii și să le solicite ajutor în schimbarea legislației, în direcțiile respective.

La întâlnirea de astăzi au participat senatorul Ion Rotaru (PSD) și deputații Mircea Florin (PSD), Nicu Niță(PSD), Geoorge Paladi (PSD) și Alexandru Popa (PNL), precum și președintele CJ Brăila, Iulian Chiriac (PSD).

Costică Cojea, primarul comunei Chiscani, a fost primul care a abordat subiectul câinilor comunitari. El a spus că din februarie 2021, când s-a schimbat legislația în domeniu, câinii comunitari strânși de pe străzi într-un anumit județ nu mai pot fi gestionați decât în cadrul acelui județ: „Adică dacă în trecut eu am putut să chem un ONG de la Vaslui ca să strâng câinii, începând din anul 2021 nu mai pot să fac acest lucru. Ei s-au înmulțit, iubitorii de animale le dau de mâncare, iar noi nu avem pârghii pentru a rezolva această problemă”.

Practic, potrivit noilor reglementări în domeniu, dacă adăposturile de animale dintr-un județ sunt pline, primăriile nu mai pot duce câinii maidanezi într-un adăpost în alt județ, deci nu mai au cum să-i strângă de pe străzi:

Cojea a mai afirmat: „Noi nu vrem decât să aplicăm legea. Pentru că mie mi se pare corect și normal să avem grijă de oameni și nu de câinii care îi mușcă”.

La rândul său, primărița comunei Vădeni, Stanca Coman, președintele Asociației Comunelor din Brăila, a declarat că în opinia sa cel mai bine ar fi să se schimbe legislația, astfel încât primăriile să poată încheia contracte cu orice ONG din țară pentru strângerea și adăpostirea câinilor madanezi:

Primărița comunei Unirea, Teodora Puia, a afirmat și ea că atât timp cât adăposturile din județul Brăila sunt pline, edilii nu mai pot aduna câinii maidanezi de pe străzi, ceea ce-i face pasibili de amenzi:

Primarul comunei Bertești, Costel Capbun, a declarat că nu crede că există vreo primărie în județ care să-și permită să înființeze un adăpost pentru câini, fiindcă acesta presupune cheltuieli foarte mari – circa 10 miliarde lei vechi anual. De aceea, spune el, singura soluție este una de schimbare a legislației.

Capbun a mai explicat că din cauza unei legislației care împiedică edilii să rezolve problema câinilor vagabonzi se primesc amenzi care sunt plătite de bugetul local, deci din banii cetățenilor, care sunt afectați astfel din două puncte de vedere: nu au scăpat de câinii maidanezi de pe străzi și în plus, sunt și mai puțini bani la buget pentru rezolvarea problemelor comunității.