Primarul comunei Șuțești, Costică Dobre: „Da, am fost condamnat pentru proxenetism și participare într-un grup infracțional organizat. Mă consider nevinovat și oamenii din comună mă consideră și ei nevinovat, că altfel nu mă votau!”

„Ales în funcția de primar chiar dacă a fost condamnat pentru proxenetism și participare într-un grup infracțional organizat!” – este tema unor materiale apărute astăzi în presa centrală, cu referire la primarul comunei brăilene Șuțești, Costică Dobre (PSD).

Acesta a fost acuzat că făcea parte dintr-un grup infracțional organizat care racola fete din România (inclusiv minore), pe care apoi le obliga să se prostitueze în diferite țări, fiind folosite uneori și acte de violență. În dosarul respectiv au fost cercetate mai multe persoane, printre care și fratele său. În ceea ce-l privește, Dobre a fost condamnat definitiv la un an de închisoare cu suspendare, printr-o decizie Curții de Apel Galați din 2018. Sentința nu a inclus însă și vreo interdicție în ceea ce privește dreptul de a candida pentru funcția de primar, așa încât social-democratul s-a înscris în cursa electorală la alegerile din 2020 – evident, având acordul conducerii Organizației Județene PSD Brăila – și a fost ales primar al comunei Șuțești. În plus, în vara anului trecut Costică Dobre a depus la Tribunalul Brăila o acțiune de reabilitare judecătorească, iar rezultatul a fost că i-au fost șterse infracțiunile, iar acum cazierul primarului este curat.

Contactat telefonic, Dobre ne-a declarat că informațiile apărute în presa centrală sunt adevărate, că a fost condamnat pentru pentru proxenetism și participare într-un grup infracțional organizat: „Da, e adevărat și eu am și spus la timpul respectiv: a fost decizia justiției. Justiția mi-a dat un an cu suspendare, iar acum sunt reabilitat. După cum se vede, mi s-a dat o pedeapsă cu suspendare, ceea ce zic eu că arată că justiția nu m-a considerat atât de vinovat. Bine, eu mă așteptam să mă achite, dar… Asta a fost sentința”.

Primarul spune că tocmai faptul că s-a considerat nevinovat l-a făcut să candideze în 2020 pentru funcția de primar, iar dacă oamenii l-au votat este un semn că și ei îl cred nevinovat: „Dacă oamenii din comunitatea din care fac parte nu mă cunoșteau, vă dați seama că nu mă votau. Eu sunt un om gospodar și mi-am făcut treaba și asta o știe toată lumea care mă cunoaște. Pentru cine nu mă cunoaște, poate la prima vedere dau rău aceste informații, dar…”.

Costică Dobre admite că nu este foarte plăcut faptul că au fost scoase iarăși în spațiul public aceste lucruri din trecutul său, dar spune că cei care vor să le publice pot să o facă oricând, fiindcă el a dat explicațiile necesare la timpul respectiv și nu are ce să mai facă.

Întrebat dacă cei din conducerea PSD Brăila i-au reproșat în perioada respectivă cele întâmplate sau au încercat să-l convingă să renunțe la a mai candida în perioada de dinainte de alegerile din 2020, având în vedere condamnarea sa, primarul ne-a răspuns: „Ei au avut aceeași părere: să lăsăm justiția să decidă, să vedem sentința definitivă. Și dacă sentința definitivă nu mi-a interzis să candidez, mi-am depus candidatura și asta e. Cum să mă convingă să nu candidez, dacă aveam dreptul să o fac?”.