Primarul Dragomir, către consilierul Alexandru: Ce vină am eu că n-ați înțeles ce ați citit?! Întrebați la comisie, ca să nu mai pierdem timpul în ședințele CLM cu prostioare!

Discuții presărate cu ironii și replici acide la o recentă ședință CLM Brăila în care s-a discutat despre reducerea numărului de paturi alocate pacienților cu COVID la Spitalul „Sf. Pantelimon” (Spitalul de Psihiatrie) din municipiu.

Când s-a ajuns la acest punct de pe ordinea de zi consilierul municipal Ionel Alexandru (PNL) a declarat: „Având în vedere că suntem în plin val 3 de pandemie, nu cred că este necesară reducerea paturilor de la 100 la 29 la Spitalul «Sf. Pantelimon»”.

Primarul Marian Dragomir (PSD) a replicat: „Care paturi, domnule consilier? Nu se renunță la niciun pat de la Spitalul «Sf. Pantelimon»! Spitalul nu pierde niciun pat! E vorba de altceva. Eu știu de unde a plecat confuzia respectivă, dar vă las să spuneți dvs ce aveți de spus”.

„Vă citesc din proiectul de hotărâre, da? «În baza avizului DSP (…) s-a modificat structura funcțională a spitalului pentru perioada de evoluție COVID-19 prin reducerea numărului de paturi alocate inițial pacienților COVID-19 de la 100 la 29 de paturi». Eu asta am citit!”

„Păi și ce vină am eu că n-ați înțeles?! Domnule consilier, vă rog întrebați la comisii când aveți astfel de neclarități! Nu se reduc paturile de la Spitalul «Sf. Pantelimon»! Reducerea respectivă este de la 100 de paturi pentru pacienții COVID, la 29 de paturi pentru aceștia. Și acest lucru este pus în practică de CLM în baza avizului Direcției de Sănătate Publică, care este în subordinea Ministerului Sănătății din Guvernul dvs!”, a spus edilul șef.

„Eu am înțeles. Nu trebuie să vă supărați domnule primar și nu trebuie să ridicați tonul…”

„Dvs dacă l-ați fi sunat pe domnul director Criță (Bogdan Criță, directorul Spitalului «Sf. Pantelimon» – n.r.) și l-ați fi întrebat câți pacienți pozitivi au la spital în momentul de față, dânsul v-ar fi spus că nu sunt nici măcar 29. Și paturile acelea stau libere, în loc să beneficieze pacienți cu probleme psihice de tratament și asistența medicală de specialitate. Acesta este motivul pentru care DSP a avizat acest lucru, pentru ca pacienții care au probleme psihice să poată să se trateze în spital și să nu rămână paturile goale, pentru că nu sunt nici măcar 29 de pacienți cu probleme psihice pozitivi cu COVID în momentul de față și stau paturile acelea goale.

Vă rog eu frumos întrebați-i pe cei de specialitate și nu mai puneți întrebări de genul acesta în ședințele CLM, spunând că se pierd paturile de la Spitalul «Sf. Pantelimon»!

Și repet, sunt cu avizul DSP, din subordinea Ministerului Sănătății. Doar n-o să votați împotriva propriului Guvern acum…”.

Viceprimarul Doinița Ciocan (PSD) a intervenit, la rândul său: „În adresa DSP citim spre final ceea ce domnul primar a spus. Și citez din adresă: «Se păstrează numărul total de paturi la nivelul unității sanitare». Deci nu există nicio reducere a numărului de paturi pentru acest spital”.

Consilierul municipal Valentin Pătârlăgeanu (PSD) a făcut și el o serie de precizări: „Domnule consilier, o să încerc să vă explic pe înțelesul dvs. Dacă în structura Spitalului «Sf. Pantelimon» există 410 paturi, la începutul pandemiei Ministerul Sănătății, prin reprezentantul său în teritoriu, respectiv DSP, a hotărât ca din aceste 410 paturi, 100 de paturi să fie dedicate prezumtivilor pacienți cu COVID. Pandemia a evoluat, am ajuns în această dată și s-a constatat că din cele 100 de paturi nu au fost ocupate nici măcar 30.

De când a început pandemia acele 100 de paturi nu au fost ocupate de pacienții care în mod normal se adresau Spitalului de Psihiatrie, stăteau pur și simplu goale. De aceea a părut acest proiect de hotărâre prin care se stipulează ca să se reducă numărul de paturi dedicate pacienților cu COVID de la 100 la 29”.

„L-am sunat acum pe domnul director Criță și l-am întrebat: «Domnule director, câți pacienți cu COVID aveți acum la Spitalul de Psihiatrie?». Cinci! Și atunci de ce să ținem blocate 100 de paturi?

De aceea vă spun, domnule consilier, să întrebați la comisie, ca să nu mai avem subiecte de genul acesta în plenul CLM și să pierdem timpul cu prostioare!”, a mai spus Dragomir.

Precizăm că proiectul de hotărâre amintit a fost aprobat în CLM Brăila.