Primarul Dragomir consideră că nu are de dat niciun răspuns în legătură cu faptul că a lăsat 400 de copii să învețe timp de 4 ani într-o clădire care aparține Primăriei, despre care știa că este încadrată la clasa de risc seismic I și trebuie demolată

Primarul Brăilei, Marian Dragomir (PSD), nu are nimic de spus cu privire la faptul că a lăsat 400 de elevi să învețe ani la rând în Corpul B al Liceului de Arte „Hariclea Darclee” (proprietate a Primăriei), despre care el știa din 2019 că este încadrat în clasa de risc seismic I.

I-am solicitat astăzi edilului șef să stăm de vorbă pe această temă, având în vedere că potrivit legii, Primăria are responsabilități în ceea ce privește clădirile școlare încadrate în clasa de risc seismic I, atât în calitate de proprietar al clădirii Corpului B, cât și în calitate de autoritate locală.

Pe scurt, este vorba despre faptul că în urma unui anunț al Ministerului Educației, s-a aflat pe 21 februarie 2023 că un corp de clădire al Liceului de Arte „Hariclea Darclee” din Brăila este încadrat în clasa de risc seismic I, deci prezintă un pericol mare de prăbușire.

În aceeași zi am descoperit că de fapt, autoritățile locale știau acest lucru încă din 2019, când liceul a făcut o expertiză tehnică ce a încadrat Corpul B în clasa de risc seismic I. Mai mult, după cum am aflat mai nou, acea expertiză indica faptul că imobilul este atât de șubred, încât singura soluție este demolarea.

Așadar, toți cei care au fost la conducerea Liceului de Arte în perioada 2019 – februarie 2023 știau că acea clădire este foarte periculoasă și trebuie demolată. Conducerea Primăriei Brăila știa din 2019 că acea clădire este foarte periculoasă și trebuie demolată. Toți cei care au fost la conducerea Inspectoratului Școlar Județean în perioada 2019 – februarie 2023 știau că acea clădire este foarte periculoasă și trebuie demolată. Și toți aceștia au tăcut și au lăsat circa 400 de copii să-și desfășoare cursurile în continuare în Corpul B, an după an.

Nu au pus bulina roșie la toate intrările în clădire, așa cum prevede legea și nu au informat părinții cu privire la situația reală a clădirii. Nu au făcut nimic pentru relocarea claselor până în toamna anului trecut, când părinții unui număr de circa 800 de elevi – care știau că unii pereți ai Corpului B pot fi sparți dacă dai cu pumnul și mai știau că în sezonul rece curge apa pe pereți și e mucegai -, au semnat o petiție și au cerut să se găsească alte spații pentru desfășurarea orelor de curs. În urma acelei petiții au fost relocate trei clase, iar restul copiilor au rămas în același loc. Actualul director al Liceului de Arte, Gheorghe Antonescu, ne-a declarat că el își dorea ca „ușor, ușor” să fie relocate toate clasele. „Ușor, ușor”, că doar ce grabă era?!

Abia după 21 februarie 2023, când părinții au aflat adevărul și au amenințat că nu-și mai lasă copiii la școală, cei responsabili s-au mobilizat și au găsit o soluție, astfel încât de azi Corpul B este închis.

Contactat după ce s-a aflat adevărul despre starea Corpului B, viceprimarul municipiului, Alexandru Jantea Crican, ne-a declarat că pe lege, Primăria nu putea să aloce bani pentru consolidarea/ reabilitarea clădirii atât timp cât conducerea Liceul de Arte nu a făcut o cerere în acest sens și nu a prezentat și un studiu de fezabilitate care să indice ce sume sunt necesare pentru lucrările respective. „N-au făcut o solicitare în acest sens, nu le puteam da bani!”. Și din punct de vedere strict legal, viceprimarul are dreptate.

Doar că, după cum am aflat, expertiza respectivă indica drept unică soluție demolarea Corpului B; acesta este motivul pentru care niciunul dintre directorii Liceului de Arte din perioada 2019 – februarie 2023 nu a venit cu un studiu de fezabilitate. Clădirea nu trebuia consolidată, trebuia demolată!

În plus, potrivit informațiilor pe care le deținem, după ce a fost făcută expertiza din 2019, directorul de atunci a avut o discuție cu primarul Marian Dragomir, care i-a promis să se vor aloca fonduri pentru demolarea Corpului B. Dar asta nu s-a mai întâmplat; copiii au continuat facă orele de curs în clădire.

Întrebat cine trebuia să pună bulina roșie pe Corpul B al Liceului de Arte, șeful ISU Brăila, col Cristian Ion, ne-a declarat că potrivit legii, această obligație o aveau proprietarul (în acest caz, Primăria), respectiv administratorul clădirii (Liceul de Arte).

Întrebat cine avea obligația să controleze dacă este pusă bulina roșie la toate intrările Corpului B, col. Ion ne-a declarat: „Autoritățile locale (Primăria, în acest caz) și Inspectoratul de Stat în Construcții”.

Așadar, Primăria, ca autoritate publică, trebuia să se asigure că Primăria, în calitate de proprietar, a pus bulina roșie pe Corpul B al Liceului de Arte. Dar Primăria, ca autoritate publică, n-a făcut asta.

Așadar, întrebările pe care le-am fi avut pentru primarul Marian Dragomir erau următoarele:

1.De ce Primăria, în calitate de proprietar, nu a pus bulina roșie din 2019 la toate intrările în Corpul B?

Primarul Dragomir ne-a spus azi că odată ce a predat în administrare clădirea, Primăria nu mai are nicio obligație în acest sens și că era responsabilitatea administratorului să pună bulina roșie.

Evident, asta ne jignește inteligența, dar hai să ne prefacem că îl credem că proprietarul clădirii nu mai are nicio obligație.

2.De ce Primăria, în calitate de autoritate locală, nu a controlat dacă administratorul a pus bulina roșie pe Corpul B?

3.Având în vedere că era vorba de 400 de copii care învățau într-o clădire cu risc seismic I, care era atât de șubredă, că trebuia demolată, chiar nu s-a întrebat Marian Dragomir în toți acești ani cum de se fac în continuare cursuri în acel imobil?

4.Având în vedere că era vorba de 400 de copii care învățau într-o clădire cu risc seismic I, care era atât de șubredă, că trebuia demolată, chiar nu putea găsi o soluție în toți acești ani pentru mutarea claselor într-o altă clădire școlară ce a rămas nefolosită sau în orice alt spațiu pe care ar fi găsit de cuviință să-l aloce, dintre clădirile aparținând Primăriei?

5.Cine ar fi fost vinovat în cazul în care s-ar fi întâmplat un cutremur și ar fi fost victime printre elevii și cadrele didactice de la Liceul de Arte? Nu cumva ar fi fost caz penal?   

Primarul Dragomir ne-a spus astăzi că nu vrea să purtăm o discuție despre Corpul B, fiindcă nu e treaba Primăriei, ci a conducerii Liceului de Arte și a lui Canciu. Cătălin Canciu, fost inspector școlar general, PNL.

E interesant că primarul arată cu degetul către Canciu, care a fost inspector școlar general pentru o perioadă, între anii 2019-2022, dar n-a fost singurul inspector școlar general și oricum, nu mai deține această funcție din august 2022. Acum inspector școlar general este Elena Tudor, pusă în funcție de PSD și pe care, din ce înțelegem, Dragomir o vede nevinovată ca o lăcrămioară proaspăt răsărită din solul fertil al învățământului local.

Nu spunem că nu există o responsabilitate cel puțin morală cu privire la această situație în ceea ce-i privește pe toți inspectorii școlari generali care s-au perindat la conducerea ISJ în perioada 2019-2022. Spunem doar că potrivit legii, responsabilitățile erau mai mari în dreptul Primăriei. Și pe noi ne interesa să discutăm cu primarul despre responsabilitățile Primăriei.

Despre responsabilitățile Inspectoratului Școlar o să discutăm cu inspectorul școlar general Elena Tudor, dacă ne ajută Dumnezeu și aceasta acceptă să ne primească în audiență. Noi ne-am înscris, am depus deja cerere la secretariatul ISJ Brăila.

Doar că primarul Dragomir nu vrea să poarte o discuție înregistrată pe această temă, pentru că în opinia sa Primăria nu are nicio responsabilitate legală în ceea ce privește subiectul respectiv.

De aceea întrebările noastre pentru el rămân fără răspuns.