Primarul Dragomir: Dacă Iosif organizează Streetfood festival și cere o taxă comercianților, el trebuie să plătească o taxă Primăriei. Dacă el ne dă datele comercianților și se ocupă Primăria de organizare, comercianții primesc spațiu gratis și prețurile lor vor fi mai mici. Ce alege?

Primarul Brăilei, Marian Dragomir (PSD), declară că Municipalitatea a cerut Asociației „Dumitru Ionescu” să plătească o taxă pentru organizarea pe domeniul public a unui eveniment de tipul Streetfood festival fiindcă asta prevede legislația în vigoare, în cazul în care diverse ONG-uri sau firme private organizează pe domeniul public evenimente la care impun o taxă de participare.

Dragomir a mai precizat că suma solicitată de Primărie Asociației „Dumitru Ionescu” pentru evenimentul respectiv, ce urma să aibă loc în perioada 29-31 iulie, a fost calculată în baza tarifelor aprobate de Consiliul Local Municipal, conform prevederilor legale.

Edilul șef răspunde astfel declarațiilor critice lansate astăzi pe o rețea de socializare de președintele președintele Asociației „Dumitru Ionescu”, Ovidiu Iosif (care este și președinte al Organizației Municipale TNL Brăila), ce acuză Primăria că i-a cerut 167.591 lei pentru a-i acorda permisiunea să organizeze acel festival pe strada Mihai Eminescu, în condițiile în care Primăria Galați a plătit 200.000 lei pentru organizarea unui festival similar.

Dragomir a explicat că există o soluție ca festivalul să se desfășoare, iar comercianții să beneficieze gratis de spațiu, în loc să plătească o taxă asociației amintite: „La toate evenimentele organizate de Primăria municipiului comercianții nu plătesc niciun ban, primesc căsuțe gratuit, primesc stand gratuit, inclusiv la cele organizate pe strada Mihai Eminescu. Atunci când vine o entitate privată care desfășoară un eveniment privat, atunci conform Regulamentului aprobat în CLM noi trebuie să o taxăm, pentru că această activitate se desfășoară luând taxă de la agenții economici – cei care vin cu food trucks la acest festival plătesc o sumă organizatorului, pentru participare. Dacă, în schimb, organizatorul ne dă nouă, Primăriei, toate datele de contact ale celor care vor să vină la Streetfood festival, iar Primăria organizează acest eveniment, atunci noi le dăm la toți spațiu gratuit și nu luăm niciun ban de la nimeni.

Dacă el încasează bani de la acești comercianți, atunci el trebuie să plătească Primăriei municipiului, conform tarifului aprobat în CLM. Această sumă nu am stabilit-o eu, ci este calculată în baza tarifului aprobat de Consiliul Local Municipal.

Dar am mai spus: dacă acest domn ne trimite mâine datele de contact ale tuturor celor cu care a discutat pentru participarea la Streetfood festival, Primăria îi invită pe toți gratuit, nu mai plătesc nicio taxă, evenimentul îl desfășurăm sub egida Primăriei și toți cei care vor veni vor primi spațiu gratis.  Dar trebuie să organizăm noi evenimentul ca să putem face asta.

Dacă, în schimb, cineva organizează evenimentul printr-un ONG sau printr-un SRL și încasează bani de la comercianți, el trebuie să plătească Primăriei o taxă. Aceasta este legislația”.

Întrebat dacă există posibilitatea ca Primăria să organizeze acest eveniment în colaborare cu asociația amintită, Dragomir a spus că pentru a se face acest lucru, trebuia ca evenimentul să fie prins în calendarul de asocieri ale Municipalității pe anul 2022, aprobat la începutul acestui an și care nu mai poate fi modificat.

Cât privește faptul că este posibil ca Iosif să nu fie dispus să predea totul în mâinile Primăriei, după ce a consumat timp și energie pentru a organiza evenimentul, edilul șef a răspuns: „Păi vă întreb și eu: ce primează pentru el, să se facă acest eveniment care spune că e de mare interes pentru brăileni, comercianții să nu plătească nicio taxă și deci, și prețurile percepute de aceștia să fie mai mici, accesibile tuturor brăilenilor sau să bage în buzunar o asociație niște bani de pe urma acestor comercianți?”.

Întrebat dacă răspunsul oficial transmis lui Iosif are vreo legătură cu faptul că acesta este liberal, Marian Dragomir a răspuns că s-a urmat strict procedura legală și că oricum, el nici nu-l știa pe acesta ca fiind membru PNL, ci îl știa ca și candidat pe listele Partidului „Brăila Nouă”.