Primarul Dragomir declară că nu a luat în calcul ideea cumpărării imobilului în care a trăit Ana Aslan, pentru amenajarea unei Case memoriale, pentru că a aflat că acesta este de vânzare abia după ce proprietarii au găsit un cumpărător privat

Primarul Brăilei, Marian Dragomir, declară că proprietarii imobilului în care a fost amenajată Casa memorială Ana Aslan nu au propus niciodată Municipalității să cumpere clădirea respectivă, iar el, personal, a aflat că aceștia doreau să o vândă abia când proprietarii au discutat cu el și i-au spus că au găsit un cumpărător, respectiv Fundația Ana Aslan din București.

Dragomir a dat acest răspuns atunci când a fost întrebat de ce nu a cumpărat Primăria imobilul respectiv, care este monument istoric și în care a locuit nu numai medicul român gerontolog Ana Aslan, ci și o altă personalitate de referință a Brăilei, Constantin C. Hepites, cel care a întemeiat prima farmacopee (manual de farmacie) din țara noastră.

„A fost o discuție între foștii proprietari – deci este vorba de familia  Vernescu – și Fundația Ana Aslan, dânșii s-au înțeles pentru investiție și un preț modic, astfel încât interioarele au fost reabilitate de Fundația Ana Aslan. Este o inițiativă privată care merită felicitată, deoarece atunci când oamenii din domeniul privat doresc să investească, cu atât mai mult cu cât sunt sub egida Institutului «Ana Aslan» de la București, trebuie să-i felicităm pentru acest lucru.

Noi am fost notificați de acest lucru exact în ședința CLM în care s-a decis să nu ne exercităm dreptul de preempțiune, cu aproximativ 10-15 zile înainte de a se semna actul notarial. Nu ne-am exercitat dreptul de preempțiune pentru că știam de această discuție, vorbisem inițial cu reprezentanții familiei Vernescu. Dânșii deja aveau o înțelegere.

Să știți că documentul cu exercitarea dreptului de preempțiune vine la noi, la Primărie, în momentul în care proprietarii găsesc un cumpărător și atunci este întrebată Primăria”.

Viceprimarul Alexandru Jantea Crican a explicat, la rândul său, că nu primarul decide dacă Municipalitatea își exercită dreptul de preempțiune asupra unui imobil, ci Consiliul Local Muncipal, prin vot. În plus, a spus acesta, legislația prevede că solicitarea adresată Primăriei privind exercitarea sau neexercitarea dreptului de preempțiune pentru imobilele care fac parte din Centrul istoric este trimisă în momentul în care proprietarii ajung la notar, pentru că doresc vânzarea imobilului respectiv: „De la începutul anului, noi, Primăria municipiului Brăila, nu avem o anumită sumă bugetată pentru achiziționarea de imobile din Centrul istoric. Municipiul Brăila beneficiază de cel mai mare centru istoric din țară, cu privire la numărul de imobile și întindere. Încercăm să fim cât se poate de atenți și grijulii cu privire la cheltuirea banului public”.