Primarul Dragomir declară că nu există nicio posibilitate de rezolvare pe plan local a problemei legate de interzicerea accesului cluburilor sportive private în sălile de sport ale școlilor: „Singura soluție este modificarea legii!”

Primarul Brăilei, Marian Dragomir, consideră că este benefică din mai multe puncte de vedere închirierea sălilor de sport ale unităților de învățământ către cluburile sau asociațiile sportive locale, pentru ca acestea să-și desfășoare antrenamentele și precizează că faptul că de la 1 noiembrie cluburile locale nu mai au acces în sălile de sport pe care le foloseau până acum nu este o decizie a Primăriei și nu este ceva ce depinde de el, ca primar.

Unitățile de învățământ brăilene care până acum își închiriau sălile de sport pentru desfășurarea diferitelor activități sportive de către cluburile/ asociațiile private locale au anunțat zilele trecute cluburile respective că de la 1 noiembrie nu li se va mai permite accesul în sălile de sport, ca urmare a unei adrese transmise de Ministerul Educației, în care se precizează că astfel de închirieri sunt ilegale, dat fiind că sunt considerate „activități economice” (asta pentru că școlile încasează bani de la cluburile amintite).

Adresa a venit la Școala „ Al. I. Cuza” Brăila, după ce conducerea acestei unități de învățământ a cerut precizări de la minister cu privire la acest gen de închirieri. Odată primit răspunsul, conducerea școlii a informat Primăria, iar aceasta a anunțat, la rândul său, toate unitățile de învățământ locale.

Reacția imediată a fost rezilierea contractelor de închiriere pe care unele școli le aveau cu diverse cluburi/ asociații sportive locale. Consecința este că circa 1500 de copii care practică diverse sporturi în cadrul câtorva zeci de cluburi brăilene (cifrele ne-au fost furnizate de Anamaria Ioniță Necoară, directorul Clubului Sportiv Municipal Brăila) nu mai au unde să se antreneze începând cu 1 noiembrie.

În acest context, l-am întrebat pe primarul Dragomir dacă există vreo posibilitate de soluționare legală a acestei probleme pe plan local, până la modificarea legislației, care ar putea dura luni sau chiar ani de zile. Și am pus această întrebare în contextul în care potrivit directorului CSM Brăila, în restul țării sălile de sport ale școlilor sunt închiriate în continuare fără nicio problemă.

Edilul șef ne-a declarat că din punctul său de vedere nu există nicio altă soluție decât schimbarea legislației și că deși personal consideră că ar trebui ca sportivii de la cluburile private să poată să închirieze sălile de sport ale școlilor, pentru a-și desfășura antrenamentele, nu stă în puterea sa să schimbe lucrurile în această privință. El a explicat că adresa primită de la Ministerul Educației nu lasă loc de interpretări și că dacă un director de școală din orice județ închiriază sala de sport, el își asumă răspunderea pentru aceasta decizie.