Primarul Dragomir declară că Zilele Brăilei au costat 87.000 euro. Cât despre recitalurile pline de obscenități ale celor de la Paraziții, „melodiile lor au milioane de vizualizări; sunt percepuți ca un reper pentru generația tânără”
Iuhuuuu! S-au încheiat calculele privind cheltuielile făcute de Primărie pentru Zilele Brăilei, desfășurate în perioada 8-15 august! Primarul municipiului, Marian Dragomir, a anunțat ieri în cadrul unei conferințe de presă că în acest an pentru Zilele Brăilei s-au cheltuit circa 87.000 euro, „ceea ce înseamnă o sumă de 2,1 lei pentru fiecare brăilean, aproape mai mult de o săptămână de evenimente pe Faleza Dunării, în Parcul Monument sau în Grădina Mare. Și vreau să menționez că absolut toate achizițiile pentru Zilele Municipiului Brăila, la fel ca și pentru toate celelalte evenimente, au fost efectuate în mod transparent, conform legislației în vigoare, legal, fără niciun fel de probleme în acest sens“.
Edilul șef a răspuns și unor critici apărute pe rețelele de socializare și nu numai, legate de numărul mare al festivalurilor organizate cu bani publici în Brăila, în condițiile în care sunt o mulțime de alte probleme de rezolvat în municipiu: “Sunt unii care critică că avem lucrări prea multe în oraș, iar alții care critică că avem festivaluri prea multe, rezultând un lucru cert: că există și lucrări în municipiul Brăila, dar există și festivaluri. Și la fel o să facem și în viitor, deoarece cei care ne acuzau în trecut că n-au ce să facă în week-end în Brăila și trebuie să se ducă în alte orașe, poate unii dintre ei sunt cei care ne acuză astăzi că sunt prea multe evenimente culturale în municipiul Brăila.
Dar eu o să vă spun că Primăria va organiza în continuare și evenimente la Teatrul «Maria Filotti», așa cum am avut Festivalul Internațional de Teatru și Arte Performative, cum avem Teatrul de Păpuși și vom face în continuare și alte festivaluri și evenimente, pentru că locuitorii acestui oraș trebuie să se relaxeze, să se distreze, să aibă evenimente pentru absolut toate gusturile, plecând de la muzica clasică, pe care o organizează Consiliul Județean, până la concerte, tarafuri, teatru de păpuși internațional, festivaluri de muzică populară, de jazz, pentru că într-un oraș este normal să avem și lucrări și evenimente culturale”.
Întrebat despre cheltuielile făcute cu produse alimentare precum preparate pentru prăjit, pulpe de pui, dovlecei, ardei gras, castraveți, prăjituri, ciocolată, plătite din bani publici cu ocazia Zilelor Brăilei, edilul șef ne-a sfidat pur și simplu, privindu-ne în față și nominalizând în primul rând ziariștii, printre cei care s-ar fi înfruptat din produsele respective (nu ne mai mirăm că președintele CJ Brăila, Iulian Chiriac, numea o ziaristă „fomistă”): „Nu erau mese de protocol, ci era vorba de faptul că la Zilele Marinei, atunci când au fost invitați toți jurnaliștii… Atunci când s-a plecat la Zilele Brăilei, în data de 15 august, la Sala Mare a Prefecturii, am pregătit acolo apă, cafea și prăjituri pentru reprezentanții mass-media care au venit și pentru delegațiile formate din reprezentanți ai instituțiilor publice, dar și ai orașelor înfrățite. Cheltuielile la care vă referiți dvs au fost cele pentru organizarea unui picnic pentru delegațiile din străinătate care au venit la Brăila”.
Nu știm ce ziariști au fost prezenți la mesele de protocol la care au fost consumate fie și o parte dintre produsele de mai sus, dar știm că reprezentanții MD Press, Radio România Actualități și Probrăila nu s-au aflat printre aceștia.
L-am mai întrebat ieri pe primarul Dragomir dacă după experiența din acest an cu unele trupe care au cântat piese pline de obscenități (pe care în unele cazuri nu le-au cântat direct artiștii, ci aceștia au lăsat publicul să le cânte și s-a numit că ei n-au nicio vină că se cântă obscenități) va fi mai atent în selectarea celor care vor susține recitaluri la edițiile următoare ale manifestării.
Dragomir a spus că el, unul, nu este de acord cu cenzurarea artiștilor, că Paraziții – fiindcă ei au fost subiectul principal al discuțiilor după Zilele Brăilei – sunt un reper pentru tineri și că melodiile alese de aceștia – pline de obscenități care au fost cântate de public – au adunat foarte multe vizualizări pe youtube, deci în opinia sa se justifică invitarea lor la Zilele Brăilei: „Să știți că în anul 1989 s-a interzis cenzura, când a căzut comunismul și Primăria nu poate să intervină și să-i spună unui artist ce să cânte sau ce să nu cânte pe scenă, pentru că noi nu vrem să intervenim în actul artistic. Trupa Paraziții și reprezentantul ei participă la mai multe emisiuni la televizor, face parte din jurii la emisiuni renumite, fiind perceput ca un reper pentru generația tânără.
Mai mult decât atât, dacă ne uităm pe youtube, melodiile cântate la Brăila au fost cântate și pe scenele unor alte orașe, inclusiv cu primari PNL sau PSD, USR, în același mod ca la Brăila. Și un lucru foarte interesant: aceste melodii au pe youtube 27 de milioane de vizualizări, 23 de milioane de vizualizări și 16 milioane de vizualizări, pe care nu le-au făcut doar cei din Brăila, ci românii care s-au uitat la aceste piese”.
L-am mai întrebat pe Marian Dragomir, în calitate de părinte, dacă și pentru copiii lui trupa Paraziții este un reper și dacă își dorește un astfel de reper pentru fiul și fiica sa.
„Fiica mea este mult prea mica ca să asculte Paraziții, ea încă se mai uită la desene animate, iar adolescenții cunosc cu siguranță foarte multe lucruri, chiar dacă uneori părinții nu știu aceste lucruri, dar ar fi bine să le cunoască. La un moment dat, nu trebuie să ascundem, ca și cum n-ar exista anumite lucruri, dar ele trebuie făcute controlat și urmărite.
Dacă la Zilele Municipiului Brăila artiștii nu ar fi avut valoare, nu ar fi participat nimeni la aceste evenimente și noi ne-am fi dat seama că în fața unei scene goale, alegerea artiștilor a fost una total nepotrivită”.
Precizăm că primarul Dragomir, care este împotriva cenzurii și care nu este dispus să spună unor artiști ce să cânte și ce să nu cânte, a oprit personal microfonul unui artist care cânta la ediția din acest an a Zilelor Brăilei, după care jandarmii l-au dat jos de pe scenă și l-au amendat pentru că acesta cânta obscenități. Episodul a fost povestit de însuși edilul șef pentru MD Press și deși i-am semnalat de prima dată că se contrazice singur în privința cenzurii sau non-cenzurii actului artistic, acesta continuă să spună aceleași lucruri care se bat cap în cap.