Primarul Dragomir, despre problema bazinului de înot de la LPS: „Așteptăm să se decidă conducerea LPS dacă este eficient din punct de vedere economic să-l reabiliteze sau găsește alte soluții până la finalizarea bazinului olimpic”
Așteptăm să se decidă conducerea Liceului cu Program Sportiv (LPS) dacă este eficient din punct de vedere economic să reabiliteze bazinul de înot acoperit existent, caz în care ne poate cere finanțare, sau găsește alte soluții până la finalizarea bazinului olimpic – este ceea ce spune primarul Brăilei, Marian Dragomir.
Ca urmare a faptul că bazinului de înot acoperit al LPS era una precară, fiind pusă în pericol siguranța copiilor care se antrenau acolo, acesta a fost închis pentru o perioadă. În cursul anului trecut sportivii de la LSP s-au antrenat în bazinul Clubului RaAy, însă acesta nu corespunde cerințelor pentru pregătirea înotătorilor pentru competiții de profil.
O perioadă s-a discutat despre lipsa banilor necesari pentru o reabilitare ca la carte a bazinului acoperit al LPS, iar apoi s-a vorbit despre faptul că nu s-ar justifica investiția pe care o implică o astfel de reabilitare, în condițiile în care lângă LPS de construiește bazinul de înot olimpic, care ar putea fi folosit de elevii liceului, odată ce va fi finalizat. În plus, funcționarea bazinului olimpic ar ușura și povara financiară a LPS, care ar fi un simplu chiriaș în acel obiectiv și ar plăti sume mult mai mici decât cele pe care le presupune funcționarea/ întreținerea bazinului acoperit în care s-au antrenat până acum sportivii.
Problema este că bazinul de înot olimpic (foto) – un proiect de circa 8 milioane de euro, derulat de CNI – ar fi trebuit finalizat în 2016, însă deși lucrările sunt realizate în proporție de circa 95%, nimeni nu știe când se vor încheia.
O altă problemă este că dacă nu funcționează bazinul acoperit al LPS, nu există niciun alt bazin în care înotătorii să se poată pregăti în condiții adecvate, nici în Brăila și nici în Galați.
În acest context, l-am întrebat astăzi pe primarul Brăilei, Marian Dragomir, cum vede Primăria această chestiune, având în vedere că finanțarea pentru o eventuală reabilitare a bazinului de înot al LPS trebuie asigurată de Municipalitate.
„Întotdeauna primarul e vinovat, absolut întotdeauna…”, a comentat Dragomir.
El a explicat că finanțările se acordă de către Municipalitate în baza unor documentații de avizare a lucrărilor de intervenție (DALI) realizate de instituțiile de învățământ interesate de realizarea unor investiții, documentații care sunt supuse aprobării Consiliului Local Municipal: „În cazul de față, Liceul cu Program Sportiv trebuie să analizeze dacă reabilitarea bazinului actual de înot este din punct de vedere al costurilor una benefică sau este una care va genera o cheltuială foarte mare și va fi necesară demolarea lui și construirea unuia nou.
Apoi, în paralel, trebuie să aibă o corespondență și cu cei de la Compania Națională de Investiții (CNI), pentru ca nu cumva, la un moment dat, reabilitarea actualului bazin acoperit să se finalizeze după finalizarea bazinului olimpic de înot, care este în momentul de față contractat de Compania Națională de Investiții.
Așteptăm să vedem care este analiza LPS vizavi de cheltuiala pentru modernizarea actualului bazin de înot, demolarea lui și construirea unuia nou sau așteptarea până când CNI va finaliza acele lucrări. În paralel, știu că anul trecut au folosit bazinul de la RaAy”.