Primarul Dragomir, despre stadiul lucrărilor de reabilitare a Bulevardului Independenței și Căii Galați

Primarul Brăilei, Marian Dragomir, a prezentat în cadrul unei conferințe de presă stadiul principalelor proiecte cu finanțare europeană realizate la nivelul municipiului – proiecte care, teoretic, ar fi trebuit terminate până la finele acestui an, dar din diverse motive lucrările sunt întârziate.

În ceea ce privește proiectul de reabilitare a Bulevardul Independenței, Dragomir a afirmat că este „într-un stadiu foarte avansat, aproape de final” și că va fi terminat până la sfârșitul acestui an: “Avem pe ultima sută de metri de montat gazonul pe ultima porțiune din bulevard și apoi vom aduce de la pepiniera Seroplant, așa cum am promis la începutul acestui proiect, trandafirii pe care i-am salvat atunci. Pentru că acei trandafiri nu sunt suficienți, vom mai completa și cu alți trandafiri pe care Seroplant îi va cumpăra în perioada următoare.

Va urma și o perioadă de plantare. Pomii și trandafirii vor fi plantați ulterior, din două considerente. Proiectul se încheie în momentul de față, aceștia vin ca un plus de valoare pentru investiția pe care o avem pe Bulevardul Independenței, dar acum nu este perioada propice pentru plantare decât pentru anumite specii. Vom veni ulterior, atunci când cad frunzele, iar pomii și trandafirii intră în repaosul vegetativ, aceea fiind perioada optimă de plantare”.

În ceea ce privește faptul că pe rețelele de socializare au apărut imagini cu dale sparte în diverse zone ale bulevardului proaspăt reabilitat, Marian Dragomir a comentat: “Dacă cumva sunt dale sparte, constructorul are obligația de a le remedia. În momentul de față recepția lucrării nu este făcută și până când se va face recepția lucrării cu siguranță nu va exista niciun fel de dală spartă sau fisurată. Recepția nu va fi semnată cu astfel de deficiențe sau dacă se va semna recepția, se vor face mențiuni în fișa respectivă a oricăror deficiențe constatate de echipa de proiect, dirigintele de șantier, supervizorul și cei care urmăresc acea recepție”.

Primarul a declarat că și lucrările la reabilitarea Căii Galați s-au reluat și că „în principiu” Municipalitatea își dorește ca acestea să se încheie până la finalul anului 2023. El a explicat de ce s-au întrerupt lucrările pe acest șantier: „Ați observat și dumneavoastră că a existat o perioadă destul de mare de întrerupere a lucrărilor, ca urmare a faptului că în anii 1960-1970, când s-a construit acest bulevard, nu au existat documente tehnice, proiecte. Și în momentul în care au început săpăturile, s-a constatat că anumite conducte de canalizare sau de gaze nu figurau deloc pe schițe sau nu erau amplasate conform schițelor pe care le-am primit de la furnizorii acestora. Aici a fost nevoie să se descopere traseul acelor conducte și să se ceară un punct de vedere de la proiectant, proiectantul respectiv să facă soluțiile, după ce au făcut soluțiile și reproiectarea să fie avizate și în final au început lucrările. În momentul de față se lucrează pe Calea Galați.

În principiu, noi ne dorim să se finalizeze lucrările până la finalul anului. Există posibilitatea foarte mare ca zona carosabilă, pe care vor merge șoferii, să fie finalizată, urmând ca linia de tramvai să se finalizeze în funcție de unele chestiuni tehnice, pentru că betonul pentru linia de tramvai trebuie să rămână cred că trei săptămâni, neatins, fără trafic. Sudura liniilor de tramvai trebuie făcută la o anumită temperatură și există în România o singură societate care este autorizată, acreditată să facă această sudură. Cert este că vom avea cu siguranță calea de rulare pentru autoturisme și autobuze finalizată până la finalul acestui an”.

Edilul șef a mai fost întrebat ce se va întâmpla dacă proiectul nu se încheie până la finalul anului în curs, așa cum erau cerințele europene, deci nu se vor mai putea primi fonduri pe finanțarea respectivă pentru lucrările care se vor desfășura anul viitor. Acesta a spus că se vor asigura fonduri europene pe viitorul exercițiu financiar: “S-a vorbit acest lucru la Agenția de Dezvoltare Regională și lucrarea va fi fazată – așa se numește procedura respectivă – și banii europeni vor veni în continuare. S-a agreat de comun acord cu Agenția de Dezvoltare Regională să se fazeze, astfel încât diferențele de preț, care erau finanțare din bugetul Primăriei, să fie acoperite din fonduri europene pe viitorul exercițiu financiar, care începe anul viitor. În felul acesta noi suntem deja mai avansați, pentru că avem deja lucrări în derulare”.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns