Primarul Dragomir, despre vânzarea unei bucăți din Bulevardul Independenței pe un site de executări: „Acel teren este spațiu verde și nimeni nu va putea construi niciodată ceva acolo. Dacă cineva și-a luat țeapă când a cumpărat terenul respectiv, e problema lui”

Primarul Brăilei, Marian Dragomir (PSD), declară că nu are nimic de-a face cu hotărârea de Consiliu Local Municipal din anul 2003 prin care o porțiune din Bulevardul Independenței a ajuns în mâinile unor privați și că acuzațiile care îi sunt aduse de președintele organizației Județene PNL Brăila, Cătălin Canciu, pe această temă, sunt niște „prostii”.

Dragomir a declarat pentru MD Press: „Nu comentez prostiile cu care domnul Canciu încearcă să-i păcălească pe brăileni. În anul 2003 eu eram student”.

Edilul șef răspunde astfel declarațiilor lui Canciu, care s-a arătat indignat de faptul că „o bucată de bulevard din orașul istoric Brăila, mai exact 1.320 mp din Bulevardul Independenței, fostul Bulevard Carol I, vechi de peste 130 de ani, este scoasă la vânzare prin licitație publică. Anunțul se găsește pe un site de executări, iar prețul de pornire a licitației este de 334.946 lei”.

Această situație aberantă în care că s-a ajuns ca o bucată dintr-un bulevard care este domeniu public să devină proprietate privată și să fie vândută de mai multe ori își are originea într-o Hotărâre controversată aprobată în anul 2003 de Consiliul Local Municipal Brăila, la solicitarea firmei “Tracon” (proprietate a fostului prefect Mihai Manea), care prevedea trecerea din domeniul public în cel privat al municipiului a unui teren în suprafață de 1.320 mp, situat pe B-dul Independenței, la intersecția cu Calea Galați și schimbarea acestuia cu două terenuri, situate pe străzile Brașoveni nr. 7-9 în suprafață de 523,52 mp și Plevna nr. 395 în suprafață de 797,46 mp, proprietatea “Tracon” și a soților Manea. La scurt timp după acest transfer “Tracon” a vândut cu un preț foarte avantajos terenul respectiv către “Lukoil”, care intenționa să-și construiască acolo un sediu. Aceste manevre au stîrnit indignarea locatarilor din zonă, care au protestat public și au acționat și în instanță, dorind să blocheze demersul „Lukoil” cu privire la construcția unui sediu în plin bulevard, în apropierea Maternității. Dosarul a intrat și în atenția Curții Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg, sesizarea fiind înregistrată la data de 3 mai 2007.

În contextul în care acea bucată de bulevard este scoasă acum la vânzare de actualul proprietar, Cătălin Canciu îi cere public primarului Brăilei să o cumpere și să o reintegreze în domeniul public: „Astăzi, la 19 ani de la comiterea acestui abuz, Municipalitatea are șansa de a recupera bucata de bulevard și a o reintegra în domeniul public. Este absolut necesară această reparație morală, dar mai ales patrimonială! Patrimoniul local trebuie reîntregit, prin revenirea terenului în domeniul public.

Domnule primar Dragomir, inițiați o hotărâre de CLM prin care să fie cumpărată bucata lipsă din Bulevardul Carol, vândută în urmă cu două decenii de un coleg de-al dvs de partid! Măcar atât puteți face! Dacă nu din respect față de brăileni, măcar în amintirea întemeietorului teoriei socialismului științific, Karl Marx, ținând cont că bulevardul a purtat cândva și acest nume”.

L-am întrebat pe edil dacă ia în calcul varianta ca Primăria să cumpere acea bucată de bulevard, ca să se reintre în normalitate și să nu mai apară vreun proprietar care are idei năstrușnice în privința terenului amintit. Marian Dragomir nu are nicio intenție să investească bani publici pentru a cumpăra acel teren, pentru că este sigur că nimeni nu va putea construi niciodată ceva acolo: „Terenul a fost inventariat ca spațiu verde și Primăria a dat și în 2011, dar și în 2013 două certificate de urbanism negative, ca urmare a faptului că prin Planul de Urbanism General din 2011 terenul respectiv a fost inclus la categoria «spațiu verde» și nu se poate construi nimic acolo. Acel teren va rămâne în continuare spațiu verde și nimeni nu va putea construi niciodată ceva acolo.

Dacă cineva și-a luat țeapă când a cumpărat acel teren a problema lui. Nu vreau să comentez mai mult pe acest subiect”.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns