Primarul Dragomir, dezamăgit că liberalii s-au abținut la votul asupra bugetului local pe anul 2023: „Este cel mai de succes buget pe care l-am avut vreodată. Meritul pentru ceea ce se întâmplă bun în Brăila este doar al consilierilor care votează bugetul”

„Este cel mai bun buget al municipiului Brăila din ultimii 6 ani aș putea să spun, de când sunt eu primar” – este declarația făcută astăzi de primarul Brăilei, Marian Dragomir (PSD), în ședința CLM,  după ce a fost aprobat bugetul local pe anul 2023.

Edilul le-a mulțumit consilierilor care au votat acest buget și s-a arătat „un pic dezamăgit de faptul că unii consilieri nu au votat – ca de obicei – bugetul Primăriei municipiului Brăila”, aluzie la aleșii PNL.

Dragomir a dat și câteva detalii legate de acest buget: „Secțiunea de Funcționare reprezintă 39% din total buget și secțiunea de Dezvoltare reprezintă 61% din total buget și unii consilieri nu l-au votat.

Sumele incluse în acest buget din proiecte pe fonduri europene reprezintă 52% din total buget.

Dacă vorbim, în schimb, de bugetul de Dezvoltare, vă spun că 86% din bugetul de Dezvoltare este cu fonduri europene. Și nu l-au votat.

Dacă mergem pe obiective de investiții, din bugetul local pentru reabilitări de străzi avem suma de 8.795.000 euro, pentru parcări avem suma de 2.081.000 euro. La proiecte cu fonduri europene, pentru reabilitări de bulevarde și străzi avem suma de 70.000.000 euro, la mijloace de transport pentru municipiului Brăila sunt 28.000.000 euro și anul acesta vor veni primele 11 autobuze din contractul cu ministerul și celelalte 6 din contractul încheiat de Primăria municipiului și vă spun că totalul bugetului pe infrastructură din bani locali este de 10.876.000 euro, iar din fonduri europene 98.009.000 euro.

Pentru școli investițiile cu fonduri europene reprezintă 76% și investițiile din bugetul local 24%. Este trist că n-ați votat”.

Primarul a mai vorbit despre reabilitarea Centrului istoric: „Cele mai mari investiții pe Centrul istoric sunt Castelul de Apă, cu suma de 19.000.000 lei și reabilitarea străzilor dintre Grădina Mare și faleza Dunării, cu 14.865.000, ambele proiecte cu finanțare europeană, la care adăugăm: reabilitarea Pieței Traian, reabilitarea Ceasului din Piața Traian, reabilitarea statuilor, a unor case ale Primăriei, achiziția unui teren în Centrul istoric și achiziția acelor celebre hrube despre care vorbim și dacă se clarifică situația juridică, putem să le achiziționăm. Banii care sunt prevăzuți pentru Centrul istoric anul acesta sunt de 6.959.000 euro fonduri europene și 3.058.000 euro buget local.

Este foarte trist că domnii consilieri de la PNL nu au dorit să voteze un buget care are aceste cifre atrase cu fonduri europene. Este cel mai de succes  buget pe care l-am avut vreodată. Dar votul este o chestiune personală a fiecărui consilier, vă aparține în totalitate responsabilitatea. Meritul pentru ceea ce se întâmplă bun în orașul Brăila este doar al consilierilor care votează bugetul”.

Precizăm că bugetul local aprobat astăzi prevede venituri totale de 1.029.855,71 mii lei (din care pentru secțiunea Dezvoltare sunt prevăzute venituri totale de 622.276,65 mii lei, restul fiind pentru secțiunea Funcționare) și cheltuieli totale de 1.044.855,71 mii lei.