Primarul Dragomir: După ce RER va deveni operator unic de salubritate, ECO SA va rămâne doar cu cariera de piatră de la Măcin. Eco va păstra însă utilajele de salubritate, pentru orice eventualitate

„Pe lege nu avem voie să avem o variantă B, din păcate” – este ceea ce a declarat primarul Brăilei, Marian Dragomir (PSD), atunci când a fost întrebat dacă este pregătit și cu o variantă B, pentru situația în care operatorul unic de salubritate, firma RER, nu va face față și nu va reuși să ofere servicii adecvate la nivelul municipiului.

Întrebarea i-a fost pusă în contextul în care în alte județe din țară s-au întâmplat astfel de situații în care firmele care au câștigat licitațiile pentru desemnarea operatorului unic nu au reușit să efectueze serviciile respective în condițiile asumate prin contract, ceea ce a creat mari probleme pe partea de salubritate.

În ceea ce-l privește, Dragomir a comentat: „Operatorul unic a câștigat această licitație care a fost organizată de ADI ECO Dunărea. Noi sperăm ca el să-și facă treaba și să prezinte dovada tuturor utilajelor. Am înțeles că o să urmeze și o întâlnire cu operatorul unic și toți primarii din județ și atunci și acesta își va putea spune o câțiva, dar și noi vom atrage atenția că nu va putea să opereze decât în momentul în care va face dovada deținerii tuturor mijloacelor de transport. Nu-mi doresc să ajungem în situații în care s-a dat certificat constatator negativ, eu plec de la premisa că RER fiind o societate germană nu va vrea să-și murdărească blazonul. Dacă nu-și va face treaba, atunci cu siguranță pe lângă penalitățile pe care le va primi, va avea și un certificat constatator negativ, lucru pe care o societate de acest tip nu și-l dorește”.

Dragomir a mai precizat că în cazul în care se va întâmpla ca în alte județe, iar la finele acestui an RER va anunța că are nevoie de o prelungire a termenului de 6 luni în care trebuie să se pregătească pentru a prelua atribuțiile de operator unic, ADI ECO Dunărea va decide dacă solicitarea sa este una care se încadrează în limitele legii și îi poate fi acordată acea prelungire sau nu.

Întrebat ce se va întâmpla cu firma de salubritate a Consiliului Local Municipal, ECO SA, după 1 ianuarie 2023, când RER ar trebui să devină operator unic de salubritate în județul Brăila, edilul șef a răspuns: „Vom analiza ca ECO să rămână doar pe partea de carieră (cariera de piatră de la Măcin – n.r.). Va trebui să devină eficienți și profitabili doar pe partea de carieră, nemaiavând din 2023 alt obiect de activitate”.

Pe de altă parte, Dragomir a precizat că ECO va păstra în conservare toate utilajele folosite în prezent pentru activitatea de salubritate, mai ales că e vorba de mașini noi: „Eco nu va vinde utilajele, ci le va conserva, ca un plan de rezervă pentru situația în care operatorul unic nu va face față, ca să avem măcar un minim de utilaje necesar pentru a face față situației”.