PRIMARUL DRAGOMIR: HOTĂRÂREA CJSU NR. 50 ESTE ABUZIVĂ ȘI NELEGALĂ ȘI IMPUNE APLICAREA UNOR RESTRICȚII EXAGERATE LA FESTIVALUL PEȘTELUI, CARE POT CONDUCE LA PIERDEREA FINANȚĂRII EUROPENE

Primarul Brăilei, Marian Dragomir, consideră „abuzivă și nelegală” Hotărârea 50/7.10.2020 a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU), care, spune el, prevede „aplicarea unor restricții exagerate la Festivalul Peștelui, restricții care pot conduce la pierderea finanțării europene”.

Dragomir condamnă modul în care Prefectura Brăila „a convocat și luat decizii fără a invita organizatorul evenimentului și fără a cunoaște detalii” și de asemenea, a întocmit o plângere prealabilă, prin care solicită ca CJSU să procedeze de îndată la revocarea  Hotărîrii respective. Municipalitatea a depus astăzi întâmpinare la Tribunalul Brăila, pe această temă.

În plângerea prealabilă, primarul Dragomir precizează pe 7 octombrie „a aflat cu suprindere” din presă de emiterea Hotărârii amintite, cu privire la Festivalul Peștelui, hotărâre luată „fără o minimă consultare prealabilă, chiar și telefonică, cu organizatorului evenimentului”.  El spune că CJSU Brăila a emis acea hotărâre „fără a solicita Primăriei Brăila, în calitate de organizator, nici cele mai elementare informații cu privire la condițiile de organizare, amplasament, asigurarea măsurilor de siguranță sanitară, program, etc.

Nu a fost respectată procedura și ordinul privind aprobarea Regulamentului privind organizarea, atribuțiile și funcționarea CJSU, prin aceea că la ședința extraordinară a CJSU din 7.10.2020, chiar și în forma restrânsă, având în vedere subiectul – Festivalul Peștelui, al cărui organizator este Primăria  Brăila -, reprezentantul Primăriei având calitatea de membru în CJSU nu a fost invitat, acesta putând să aducă informații, lămuriri ori propuneri pertinente, conform legislației în vigoare”.

De asemenea, edilul șef mai precizează că „în ceea ce privește oportunitatea și legalitatea Hotărârii 50/2020 reținem următoarele:

*lipsa fundamentării oportunității măsurilor prevăzute în partea dispozitivă a actului

*inexistența cadrului legal incident privind măsurile respective

*lipsa de precizie și arbitrariul reglementării”.

Dragomir afirmă că prevederile H 50/2020 sunt „total nelegale” și semnalează faptul că, printre altele, aceasta interzice consumul băuturilor alcoolice pe o zonă în care nu se desfășoară Festivalul Peștelui, „ceea ce considerăm că este o măsură exagerat de restrictivă și abuzivă”.

În plus, primarul precizează că „Festivalul Peștelui este un eveniment organizat prin finanțare în cadrul programului Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritme 2014-2020 și care trebuie să se desfășoare timp de 5 ani consecutivi. Orice îngrădire abuzivă a desfășurării evenimentului conduce la pierderea finanțării nerambursabile, cu penalitățile aferente, caz în care Municipiul Brăila va demara recuperea integrală a prejudiciului de la persoanele care au generat această situație”.

Amintim că Festivalul Peștelui va avea loc în perioada 8 – 11 octombrie 2020, pe faleza Dunării, în zona delimitată de străzile Vadul Spitalului și Împăratul Traian, între malul Dunării și taluzul superior.

Potrivit Hotărârii CJSU nr 50, în această zonă este obligatorie purtarea măștii de protecție astfel încât să acopere nasul și gura, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în intervalul orar 10.00 – 22.00. De asemenea, Hotărârea prevede, printre altele, că administratorii spațiilor publice deschise și organizatorii evenimentului vor asigura modalități de colectare a măștilor pentru a se evita răspândirea necontrolată a acestora, prin amplasarea unor saci interiori de unică folosință în recipientele de colectare a deșeurilor, care vor fi colectați în timpul zilei, în funcție de gradul de umplere, precum și la sfârșitul fiecărei zile a evenimentului, de operatorul de salubritate. În plus, în zona prevăzută între străzile Vadul Spitalului și Împăratul Traian, pe durata Festivalului, se interzice consumul produselor achiziționate.