Primarul Dragomir îl numește din nou „mincinos” pe inspectorul școlar general Canciu: „Spune că n-a fost și nu va fi de acord niciodată cu transferul clădirii fostei Școli «Spiru Haret» către Ministerul Justiției. În 2017 a semnat că este de acord cu acest transfer”

„Cătălin Canciu este un mincinos!” – este declarația făcută azi de primarul municipiului, Marian Dragomir (PSD), ca răspuns la acuzațiile pe care i le-a adus inspectorul școlar general al Brăilei, nemulțumit de starea în care află Școala cu clasele I-VIII „Spiru Haret”, monument istoric abandonat, care a ajuns o ruină.

Șeful Inspectoratului Școlar Județean i-a reproșat edilului șef într-un comunicat de presă că a vrut să scape de clădirea respectivă și a fost de acord cu transferarea acesteia către Ministerul Justiției, pentru transformarea sa în sediu pentru trei unități de Parchet, dar fiindcă ministerul amintit n-a mai preluat imobilul, de ani de zile el zace abandonat. El consideră că aceasta a fost o „decizie greșită” a primarului Dragomir.

Canciu a mai afirmat: „ La vremea respectivă era inspector șef al ISJ Brăila și nici nu am vrut să aud de acea propunere (transferul clădirii către Ministerul Justiției – n.r.). Am spus clar și răspicat că această clădire este un simbol al Învățământului și Istoriei Brăilei și că nu voi fi de acord niciodată cu o astfel de inițiativă! Pentru poziția avută la acea vreme, au fost puși trolii pe mine și chiar m-au demis!”.

În finalul, șeful ISJ Brăila a concluzionat că primarul Dragomir „este lipsit de viziune și fără simțul răspunderii” și că „îngroapă istoria orașului bucată cu bucată”.

În ceea ce-l privește, edilul șef a răspuns acestor acuzații într-o conferință de presă.

El a început prin a prezenta situația în ceea ce privește clădirea respectivă, precizând că  la această dată este în vigoare Hotărârea Consiliului Local Municipal Brăila prin care se transferă clădirea către Ministerul Justiției, însă ieri a avut o discuție cu prim-procurorul Coșniță, care l-a informat că Parchetul a primit un răspuns negativ de la Ministerul Justiției, cu privire la realizarea lucrărilor de modernizare a imobilului, concluzia fiind că trebuie procedat la revocarea hotărârii amintite, „astfel încât Primăria să poată face pașii următori pentru reabilitarea școlii”.

Dragomir a mai spus că pașii următori vor fi revocarea hotărârii CLM  în următoarea ședință ordinară a Consiliului Local și apoi reabilitarea clădirii pe fonduri europene sau printr-un program al Ministerului Culturii, urmând ca aceasta să devină sediul Teatrului de Păpuși:

În continuare primarul l-a luat în primire pe inspectorul școlar general, afirmând că și în acest comunicat Canciu minte, așa cum a mințit și în alte  cazuri în trecut. Mai concret, edilul șef a făcut referire la afirmația lui Canciu cum că el „nici nu a vrut să audă” de transferul clădirii către Ministerul Justiției, că „a spus clar și răspicat că această clădire este un simbol al Învățământului și Istoriei Brăilei și că nu va fi de acord niciodată cu o astfel de inițiativă”.

Într-adevăr, în iunie 2017, când discuțiile privind transferul erau încă în faza preliminară, Canciu a declarat pentru debrăila că nu este acord cu acea variantă, însă „niciodată” a durat doar câteva luni, fiindcă în decembrie 2017 acesta a semnat că este de acord cu transferul: „A semnat că este de acord ca acea clădire să fie transmisă Parchetului! E semnătura lui, nu e semnat de altcineva. Eu vă demonstrez negru pe alb, cu semnătura dânsului, că a fost de acord și a votat în Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar ca această clădire să fie transmisă Parchetului. Și cu acest lucru am demonstrat încă o dată că domnul Canciu minte”.

Primarul a mai precizat că documentul semnat de Cătălin Canciu, în calitate de inspector școlar general, era necesar pentru ca Hotărârea Consiliului Local Municipal Brăila care reglementa acel transfer să poată fi aprobată. Așadar, practic, Canciu îi reproșează lui Dragomir că a luat o decizie greșită, în contextul în care acea Hotărâre CLM nu putea fi aprobată dacă nu exista documentul semnat de șeful ISJ.