PRIMARUL DRAGOMIR: ÎN MUNICIPIU AVEM CIRCA 28.900 DE ELEVI, CARE AU NEVOIE DE CIRCA 300.000 DE MĂȘTI/ SĂPTĂMÂNĂ. PRIMĂRIA NU POATE ACOPERI SUMELE NECESARE ACHIZIȚIONĂRII ACESTOR MĂȘTI

Primarul Brăilei, Marian Dragomir (PSD), este foarte nemulțumit de modul în care Guvernul Orban a pus în sarcina autorităților locale o mulțime de responsabilități legate de începerea noului an școlar, fără a le asigura însă și finanțarea necesară.

Dragomir a declarat astăzi că este un adevărat haos, pentru că nici autoritățile locale și nici conducerile școlilor nu sunt lămurite ce au de făcut, în condițiile în care Ministerul Educației nu a trimis instrucțiuni clare  pe această temă: „Am avut mai multe discuții cu domnul inspector școlar Botea (Viorel Botea, inspectorul școlar general al Brăilei – n.r.) vizavi de începerea noului an școlar atât eu, cât și doamna viceprimar Doinița Ciocan. În momentul de față așteptăm clarificări de la Ministerul Educației. Probabil dacă nu le vor da până în data de 14 septembrie, le vor da în octombrie sau noiembrie. Există un foarte mare haos la nivelul ministerului privind comunicarea cu inspectoratele școlare județene și cu unitățile de învățământ. După ce s-au umflat în pene că vor asigura tablete și măști tuturor elevilor, astăzi nu știu cum să facă pașii înapoi, ar vrea să arunce pe autoritățile locale și mai ales pe conducerile școlilor asigurarea tuturor condițiilor, fără niciun fel de finanțare de la minister. Așteptăm să vedem care sunt prevederile legale, să ni le comunice oficial și apoi vom decide”.

Potrivit edilului șef, toate regulile sanitare impuse pentru desfășurarea activității în unitățile de învățământ presupun cheltuieli suplimentare, iar școlile nu au fondurile necesare pentru a face aceste cheltuieli: „Cred că școlile nu vor avea fondurile suficiente din veniturile proprii, va fi nevoie ca Primăria să acopere o parte din aceste fonduri, dacă ele nu vor veni de la Guvern”.

Întrebat dacă primăriile din județ pot să acopere sumele necesare pentru achiziionarea de măști pentru elevi, președintele CJ Brăila, Iulian Chiriac (PSD) a declarat: „Am avut o discuție cu domnul Botea, am făcut o socoteală simplă la numărul de elevi și suma totală pentru o lună, pentru toți elevii din județul Brăila, se ridică la 24 de miliarde lei vechi. O să vedem dacă primarii pot susține toate această sumă și vedem și ce fonduri vin de la Guvern, pentru că mie mi se pare o sumă foarte mare.

Și eu vă mai spun ceva: în momentul de față nu știm cum să procedăm pe contractul pe care îl are CJ cu fiecare școală și cu ISJ pe programul Lapte-corn-măr. Cum dăm noi laptele, cornul și mărul? Unii elevi vor fi la școală, unii vor fi online. Cine le va duce laptele, cornul și mărul elevilor care lucrează online? Copiii care au activități în sistem online primesc aceste produse? Sunt foarte multe întrebări la care noi nu avem răspuns. În momentul de față vreau să semnăm contractele și nu putem, pentru că n-avem aceste răspunsuri”.

La rândul său, primarul Dragomir a precizat care este situația la nivel de municipiu, în privința măștilor pentru elevi: „Număr de elevi: 130 la creșă, 4150 la grădiniță, 6400 în învățământul primar, 6500 în învățământul gimnazial, 7900 în învățământul liceal, 1850 în învățământul postliceal și 2000 în învățământul profesional. Deci avem aproximativ 28.930 de elevi doar în municipiul Brăila. Punem 30.000 de măști, că unele se mai rup. Dat fiind că sunt necesare două măști/ zi de fiecare elev, asta înseamnă 60.000 de măști doar în municipiul Brăila, pe zi; într-o săptămână sunt 300.000 de măști. Primăria nu-și permite să acopere sumele necesare pentru cumpărarea acestor măști”.

Mai multe detalii pe această temă aici: