Primarul Dragomir, întrebat dacă vor fi suficienți bani pentru plata facturilor la energie electrică și încălzire în școli, la iarnă: „Nu știu să vă răspund. Aici este o problemă foarte gravă. Vom vedea la momentul respectiv”

Primarul Brăilei, Marian Dragomir, declară că își dorește să aibă o colaborare cât mai bună cu noul inspector școlar general al județului, astfel încât să poată discuta problemele legate de învățământ și cu conducerea Inspectoratului Școlar, nu cum a fost până acum, doar cu directorii unităților de învățământ locale.

Dragomir a comentat într-o conferință de presă că în ultimii ani Municipalitatea a alocat foarte mulți bani școlilor și că a avut întâlniri pe această temă cu directorii și cadrele didactice, fiindcă nu s-a putut discuta cu fostul inspector școlar general Cătălin Canciu (PNL): „Am alocat fonduri foarte mari pentru reabilitarea unor școli, pentru modernizare, pentru asfaltare în curtea școlii, pentru diverse alte investiții, centrale termice, reabilitarea sau modernizarea sistemului de detecție pentru incendii, foarte mulți bani pe care i-am alocat ca urmare a discuțiilor direct cu directorii.

Din punctul nostru de vedere toate școlile care au venit cu indicatori tehnico-economici au primit avizul Consiliului Local Municipal și s-au alocat banii integral. Nu a existat nicio școală care să fie refuzată la alocarea banilor pentru investiții, în cei 6 ani de când suntem în această echipă”.

Întrebat dacă vor mai exista și în anul școlar 2022-2023 unități de învățământ care nu vor primi autorizația de funcționare, edilul șef a răspuns: „Nu pot să vă răspund la această întrebare, dar acolo unde încă mai sunt anumite întârzieri sau deficiențe pe zona aceasta, școlile respective au dosarele în lucru, proiectele deja depuse sau lucrările în derulare. Ele sunt finanțate integral de Primărie în baza unui proiect realizat de școală și în baza unor lucrări contractate de unitatea de învățământ”. Dragomir a mai spus că în opinia sa, 90% dintre lucrări vor fi gata până la începerea cursurilor.

Primarul a mai fost întrebat dacă vor fi suficienți bani pentru plata energiei electrice și a încălzirii în școli, iar răspunsul a fost: „Nu știu să vă răspund. Aici este o problemă foarte gravă, vedem cu toții că aceasta revoluție pe piața energiei provocată de PNL a fost de fapt o involuție, un dezastru care se reflectă în facturile Primăriei pentru iluminatul stradal, în bugetul unităților de învățământ, când va veni factura la iarnă, dar și în bugetul fiecărui brăilean. Cu siguranță este o problemă aceasta. Dar sperăm ca din costul standard per elev să se facă alocarea suficientă, astfel încât să nu existe unități de învățământ din Brăila care să nu aibă apă caldă la grupurile sanitare sau căldură în clase”.

În contextul în care circa 80% din bugetul unităților de învățământ se duce pe salarii, edilul a fost întrebat dacă Primăria ia în considerare de pe acum varianta că la iarnă se va ajunge în situația ca unele școli să nu aibă bani suficienți pentru a plăti facturile la utilități.

„Cu siguranță da. Vom vedea la momentul respectiv”, a spus Dragomir.

Pe de altă parte, acesta a dat asigurări că banii pentru bursele  școlare vor fi plătite la timp: „Primăria municipiului nu a avut niciodată întârzieri la plata burselor școlare sau la plata sumelor alocate copiilor cu cerințe educaționale speciale. Întotdeauna plățile s-a făcut la timp”.