Primarul Dragomir nu este îngrijorat de problema deszăpezirii după 1 ianuarie: „Dacă nu se va ocupa de aceasta activitate RER, se va ocupa SUPAGL, ca și până acum, în baza contractelor cu diverși operatori”

Neclaritatea pe care o au autoritățile locale cu privire la activitatea de deszăpezire care se va desfășura începând cu 1 ianuarie 2023 la nivelul județului Brăila se referă la faptul că acestea nu sunt sigure dacă noua legislație în vigoare afectează sau nu contractul deja încheiat cu operatorul unic de salubritate. Este ceea ce spune primarul Brăilei, Marian Dragomir, care a explicat că recent au apărut niște schimbări legislative care impun firmelor care desfășoară activitatea de salubritate stradală să se ocupe și de activitățile de deszăpezire. Municipalitatea și Consiliul Județean Brăila încheiaseră însă deja contractul cu operatorul unic de salubritate – firma RER -, care urmează să înceapă activitatea de la 1 ianuarie 2023 și acum nu le este clar dacă acel contract, deja încheiat, trebuie modificat sau nu.

Precizăm că prin contractul amintit, firma RER își asuma doar activitățile de salubritate, nu și cea de deszăpezire, iar acum, pe ultima sută de metri, aceasta s-ar trezi că este obligată să facă mai mult decât se cerea prin documentele licitației și prin contractul semnat.

„Este o chestiune neclară în momentul de față, ca urmare a faptului că nu au apărut normele de aplicare. Urmează să se primească clarificări pe această temă de la ANRSC (Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice – n.r.), deoarece articolul respectiv face o confuzie între licitațiile deja încheiate și cele care au fost demarate și urmează să intre în vigoare.

Contractul inițial cu RER nu prevedea să se realizeze și activități de deszăpezire, dar după aceea a venit ANRSC și a dat un act normativ prin care a spus că la contractele de salubritate nou încheiate, cel care efectuează salubritatea are și obligația de deszăpezire.

Și aici apare o neclaritate, ca urmare a faptului că noi am încheiat contractul (cu operatorul unic de salubritate RER – n.r.) între perioadele respective și nu știm exact unde ne încadrăm și pentru a nu greși, am  solicitat clarificări”.

La rândul său, viceprimarul Doinița Ciocan a precizat că s-a discutat cu operatorul unic despre noile prevederi legislative, care l-ar obliga să își asume și partea de deszăpezire, dar se așteaptă răspunsul de la ANRSC, ca să se știe clar dacă e necesară modificarea contractului sau nu.

Edilul șef a mai spus că în cazul în care răspunsul venit de la ANRSC va fi în sensul în care operatorul unic nu este obligat să-și asume activitățile de deszăpezire, atunci se va ocupa de acest lucru Serviciul de Utilitate Publică de Administrare și Gospodărie Locală (SUPAGL), prin contracte cu diverși operatori, așa cum s-a întâmplat până acum.

Pe de altă parte, în cazul în care răspunsul venit de la ANRSC este că operatorul unic trebuie să se ocupe și de deszăpezire, firma RER are dreptul legal de a subcontracta această activitate, deci poate colabora cu alte firme de profil, în cazul în care nu poate face față cu dotările și personalul propriu.