Primarul Dragomir: Orice proprietar de apartament își poate face un branșament individual pentru furnizarea apei potabile, cu contorizare individuală și contract individual. Costa circa 3000 de lei

„Atunci când consumăm ceva trebuie să și plătim. Este valabil pentru pentru energia electrică, pentru gaze, dar și pentru apă” – este comentariul primarului Brăilei, Marian Dragomir, cu privire la faptul că în ultima perioadă Compania de Utilități Publice (CUP) Dunărea a întrerupt furnizarea apei potabile la câteva asociații de proprietari care au restanțe mari la plata serviciului respectiv.

Dragomir a spus că într-un fel sau altul, CUP trebuie să recupereze contravaloarea apei potabile furnizate și ca atare, în cazul în care o asociație nu respectă graficul de eșalonare a datoriilor, se procedează potrivit legii, prin restricționarea sau chiar întreruperea completă a furnizării apei potabile, până la plata datoriilor.

Edilul șef a fost întrebat – așa cum au fost întrebați cam toți primarii Brăilei, de vreo 20 de ani – de ce trebuie să sufere o mulțime de proprietari care își plătesc la timp facturile, doar pentru că au neșansa să locuiască în același bloc sau pe aceeași scară cu niște familii care acumulează datorii foarte mari. Ani la rând, primar după primar a ridicat din umeri și a răspuns că acestea sunt condițiile  în blocurile construite în perioada comunistă și că nu există soluții tehnice pentru o debrașare individuală a proprietarilor rău-platnici, astfel încât să nu rămână fără apă potabilă familile care și-au plătit facturile.

În perioada mandatului său anterior, primarul Dragomir a venit cu variantă care teoretic ar fi făcut posibilă debranșarea individuală a rău-platnicilor, dar practic era aproape imposibil de pus în practică. Mai exact, era vorba despre posibilitatea legală ca o asociație de proprietari, în întregul său, să realizeze o nouă rețea de alimentare cu apă, care să permită debrașarea individuală. Problema era că dacă exista un singur proprietar care nu își dădea acordul pentru aceste lucrări (care însemnau o cheltuială de câteva mii de lei/apartament), era blocată întreaga procedură.

Astăzi, Marian Dragomir ne-a declarat că s-a schimbat situația și că orice proprietar care dorește să-și facă o astfel de lucrare o poate face, chiar dacă este singurul de pe scară/ din bloc care dorește asta: „Soluția este cea în care vom avea cu toții contract individual la apă potabilă, la fel ca la energie electrică și gaze. Iar acest lucru în momentul de față se poate realiza. Lucrarea presupune ridicarea unei coloane magistrale de apă pe casa scării, de la care se pleacă la fiecare etaj cu o țeavă care duce la apartamentul respectiv”.

Cât privește faptul că unele dintre restanțele asociațiilor de proprietari la plata apei potabile nu sunt din vina proprietarilor, ci din vina unor administratori care și-au însușit o parte din bani, edilul șef a spus că Primăria nu are nicio competență în acest domeniu: