Primarul Dragomir propune acordarea titlului de Cetățean de Onoare al Municipiului Brăila europarlamentarului Mihai Tudose

Primarul Marian Dragomir a decis să propună spre aprobare Consiliului Local Municipal acordarea titlului de Cetățean de Onoare al Municipiului Brăila europarlamentarului Mihai Tudose.

Dragomir a explicat într-o postare făcută astăzi pe o rețea de socializare că a inițiat acest demers pentru a onora contribuția lui Tudose la construirea podului suspendat peste Dunăre care a fost dat recent în folosință: „Mihai Tudose – CETĂȚEAN de ONOARE al Municipiului BRĂILA – distincție onorifică pentru cea mai mare investiție din România ultimilor 30 de ani – Podul de la Brăila!!!

La Brăila, visul multor generații de a traversa Dunărea pe un pod, și nu cu bacul ca dintotdeauna, s-a concretizat în primele zile ale anului 2018 prin semnarea contractului pentru proiectarea și execuția lucrărilor. Evenimentul s-a desfășurat pe 15 ianuarie, la Ministerul Transporturilor, când, în prezența primului-ministru Mihai Tudose, a fost parafat documentul prin care asocierea italiano-japoneză începea cel mai mare proiect de infrastuctură din România ultimilor 30 de ani.

«Este un proiect discutat încă din anii ’80. Sunt aproape 40 de ani de când se tot discută. Este un pas imens. (…) Din acest moment s-a intrat în linie dreaptă. Este un obiectiv major și din punct de vedere al infrastructurii rutiere de legatură între provinciile istorice», declara Mihai Tudose la semnarea contractului.

Realizarea podului suspendat de la Brăila se datorează ambiției și determinării lui Mihai Tudose, primul politician brăilean care a fost prim-ministru în istoria României post-decembriste.

De remarcat este faptul că semnarea contractului pentru Podul de la Brăila a fost ultimul act public al lui Mihai Tudose în calitate de prim-ministru.

«Nu plecam până nu făceam acest lucru, chiar cu riscul de a mă acuza toată lumea că mă țin de scaun, că vreau sa fiu prim-ministru. Dacă nu era gata, mă legam de scaun până când o făceam», a subliniat Mihai Tudose la un an de la semnarea contractului.

O dovadă fără echivoc a meritului lui Mihai Tudose în existența la Brăila al celui de al treilea cel mai mare pod suspendat din Europa este faptul că în spațiul public și mentalul colectiv proiectul de infrastuctură este cunoscut sub denumirea de «Podul lui Tudose».

Chiar și aprecierile publice ale politicienilor care au deținut funcția de prim-ministru după ianuarie 2018, oponenți politici ai lui Mihai Tudose, arată că meritul despre care am vorbit anterior este unul real și evident.

În vârstă de 56 de ani, Mihai Tudose este politicianul brăilean care, începând cu anul 2000, a fost deputat în Parlamentul României, președinte al Comisiei pentru politică economică, reformă și privatizare, ministrul Economiei, Comerțului și Turismului, din nou ministrul Economiei, prim-ministrul României, iar din 2019 este deputat în Parlamentul European.

Totodată, de-a lungul carierei politice a deținut și funcția de membru al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, unde, printre alte activități defășurate, a fost Raportor asupra ratificării Codului European de Securitate Socială.

În același timp, prin prisma funcțiilor deținute în Statul Român, Mihai Tudose este cel mai cunoscut politician brăilean la nivel național, iar originea acestuia, respectiv orașul Brăila, a fost potrivit declarațiilor existente în mass-media, întotdeauna un fapt pe care l-a menționat aproape cu fiecare ocazie.

Este cunoscut la nivel public și sprijinul pe care Mihai Tudose, atât ca deputat, ministru, prim-ministru și europarlamentar, l-a acordat autorităților locale brăilene pentru proiecte care au contribuit la dezvoltarea Municipiului Brăila.

Întorcându-ne la Podul suspendat de la Brăila, este de precizat faptul că și după ce nu a mai deținut funcția de prim-ministru, după 16 ianuarie 2018, Mihai Tudose, în calitate de europarlamentar, a urmărit îndeaproape derularea lucrărilor și, conform articolelor publicate de mass-media, a avut numeroase declarații publice prin care semnala diverse probleme ce încetineau sau chiar blocau activitatea pe șantierul celui mai mare proiect de infrastructură din România ultimilor 30 de ani.

Pe 6 iulie 2023, Podul suspendat peste Dunăre de la Brăila a fost deschis circulației, în cadrul unui eveniment la care au participat Președintele României, Președintele Senatului, Primul-ministru, Ministrul Transporturilor, reprezentanți ai Guvernelor Italiei și Japoniei, dar și europarlamentarul Mihai Tudose.

Politicianul brăilean a fost printre cei care au susținut un discurs la eveniment, în care a vorbit despre importanța podului în dezvoltarea zonei Dunării de Jos, a doua mare aglomerare urbană după București. Acesta a anunțat, încă de la începutul speech-ului, că dorește să vorbească «în calitate de brăilean», și nu ca persoană care a deținut diverse funcții de conducere în Statul Român”.