Primarul Dragomir propune atribuirea denumirii „Piațeta Ivan Patzaichin” zonei de parcare a ambarcațiunilor de mici dimensiuni de pe Faleza Dunării, situată între Portul de ambarcațiuni și Adăpostul Pescăresc

Primarul Brăilei, Marian Dragomir, va propune în ședința ordinară a Consiliului Local Municipal Brăila din luna septembrie, în memoria lui Ivan Patzaichin, „ca un gest simbolic pentru un simbol al României și un prieten al Dunării și al Brăilei, pentru un sportiv și un om uriaș”, atribuirea denumirii „Piațeta Ivan Patzaichin” zonei de parcare a ambarcațiunilor de mici dimensiuni de pe Faleza Dunării, situată între Portul de ambarcațiuni și Adăpostul Pescăresc.

Dragomir ne-a declarat că este un gest pe care-l consideră necesar și oportun, în contextul în care colaborarea autorităților locale cu Ivan Patzaichin a început încă de pe vremea primarului Aurel Simionescu, iar marele sportiv a venit an an de an la Brăila de Zilele Marinei.

„Ivan Patzaichin, unul dintre cei mai mari sportivi români ai tuturor timpurilor, intrat în istoria sportului mondial drept «Campionul cu pagaia ruptă», multiplu campion european, mondial și olimpic, a fost nu doar o legendă a canotajului, ci și un om remarcabil, care a crezut mereu în forța pe care o are puterea exemplului.

Pornind de la ce a făcut cel mai bine toată viața, Ivan Patzaichin a înființat Asociația Mila 23 și a lansat «Rowmania» pentru a promova turismul lent, neinvaziv, înfrățit cu natura, dar și ca model de turism pentru România, în general.

În anul 2013, Primăria Municipiului Brăila a semnat un parteneriat cu Asociația «Ivan Patzaichin – Mila 23» pentru implementarea proiectul național «Descoperă ROWmania», în vederea desfășurării unui concurs de vâslit în canotci de 10+1 locuri, acțiune care a făcut parte dintr-o serie de evenimente organizate în orașele străbătute de fluvii, râuri sau cu deschidere la lacuri.

Obiectivele acestei campanii au reprezentat reconectarea oamenilor la patrimoniul natural, promovarea României ca destinație de ecoturism la nivel național și internațional, subliniind importanța patrimoniului hidrografic național și rolul pe care luciul de apă îl are din punct de vedere turistic.

Aproape în fiecare an de Ziua Marinei, două echipaje, unul din Brăila și unul din Galați, s-au duelat în tradiționala cursă de 20 de kilometri a canotcilor, echipajul CSM Brăila câștigând detașat fiecare competiție sportivă. Canotca, o combinație între lotcă și canoe, denumită și «bicicleta apelor», unică în Europa, a fost gândită de Ivan Patzaichin.

Startul a fost dat, în fiecare an, pe 15 august, chiar de marele sportiv Ivan Patzaichin, alături de oficialitățile locale, de la puntea vasului care găzduia desfășurarea evenimentelor dedicate Zilei Marinei Române și Zilelor Brăilei.

Pentru municipalitatea brăileană acest parteneriat a reprezentat și primul pas spre scrierea, câștigarea și implementarea proiectului de construire a unui adăpost pentru ambarcațiunile pescarilor brăileni, pe Faleza Dunării.

Proiectul presupune implementarea de măsuri care vor conduce la îmbunătățirea siguranței pescarilor și ambarcațiunilor acestora, adăpostul având capacitatea de a asigura cazare permanentă pentru 4 pescari și depozitarea a circa 30 ambarcațiuni de pescuit – 15 în adăpost și încă 15 pe platforma exterioară aferentă adăpostului.  Aici va exista posibilitatea de reparare a ambarcațiunilor, astfel încât să se creeze oportunitatea dezvoltării unui mediu favorabil desfășurării activităților de pescuit comercial în zona municipiului și localităților limitrofe”, se arată într-un comunicat dat publicității.

(sursa foto – România TV)