Primarul Dragomir (PSD), iunie 2023: „Noi, în municipiu, am avea un preț mai mic la apa potabilă dacă nu am acoperi pierderile din județ”. Domnule primar, puteți să ne mai explicați o dată de ce obligați brăilenii din municipiu să plătească pierderile de apă din mediul rural?

Anul trecut pe vremea asta (15 iunie 2023), într-o ședință a Consiliului Local Municipal în care s-a discutat despre tariful apei potabile, care era la Brăila (ca și acum) cel mai mare din țară, primarul Brăilei, Marian Dragomir (PSD), a explicat că acest tarif include și pierderile pe rețea, care la nivel de județ sunt de peste 40%.

Potrivit documentelor prezentate atunci consilierilor, într-o notă de control făcută de către Autoritatea Națională de Reglementare se arăta că pierderea de apă în 2019 era de 40,70%, iar în anul 2022 „a fost programată o valoare țintă a apei care nu aduce venituri (adică a pierderilor pe rețea – n.r.)  de 40,11%”.

Deci aproape jumătate din apa potabilă care circulă pe rețeaua CUP se pierde. Dar trebuie plătită de cineva. De cine? De noi, normal, că e vina noastră, a brăilenilor, că rețelele CUP sunt în halul în care sunt!

Dat fiind că are monopol, CUP Dunărea – companie care este condusă de o echipă formată din membri PSD – este în poziția în care ne poate impune: plătiți și pierderile sau nu vă mai livrăm apă potabilă! Și noi plătim.

Procentul pierderilor de apă pe rețelele CUP nu s-a schimbat semnificativ în ultimul an, cel mai probabil – e tot în jur de 40%. Nu știm sigur, pentru că nu avem pe cine să întrebăm. Primarul municipiului, Marian Dragomir (PSD), care este și președintele ADI Dunărea (asociația intercomunitară care gestionează serviciile de apă și canalizare la nivelul județului Brăila) și președintele CJ și PSD Brăila, Iulian Chiriac, care este vicepreședinte al ADI Dunărea, nu ne mai invită de ceva vreme la conferințele de presă de la Primărie/Consiliul Județean și de la PSD, că nu le plac întrebările noastre.

La acea ședință a Consiliului Local Municipal Brăila, primarul Dragomir a declarat că pierderile pe rețea sunt mult mai mari în mediul rural decât în municipiu.

În acest context, a fost întrebat de ce trebuie să plătească brăilenii din municipiu pentru pierderile de apă din mediul rural.

Răspunsul primarului? Cică din solidaritate.

„Prețul apei este făcut pe total județ. Cei de la țară nu și-ar permite să plătească acele pierderi.”

Cum ar veni, au decis PSD-iștii de la conducerea Primăriei municipiului, Consiliului Județean, CUP Dunărea și ADI Dunărea că cetățenii din municipiu trebuie să fie solidari cu cei din mediul rural.

Nu cumva solidaritatea este o decizie pe care trebuie să o luăm noi, cetățenii, de bună voie și nesiliți de nimeni?

Ne-ați întrebat cumva, domnule primar Marian Dragomir, domnule președinte Iulian Chiriac, dacă suntem de acord să plătim pentru pierderile de apă din rețeaua CUP (pentru care nu avem nicio vină) care se înregistrează în zone situate la zeci de km distanță de localitatea noastră de domiciliu?

Primarul Marian Dragomir (PSD) a mai afirmat în acea ședință că încă e bine cu pierderi de peste 40%, fiindcă în trecut acestea erau și mai mari pe rețelele CUP Dunărea. Edilul a mai afirmat că de aceea s-a și implementat proiectul POIM care vizează extinderea și modernizarea rețelelor de apă și canalizare.

Cât despre faptul că în opinia unora, nu e corect ca brăilenii din municipiu să fie obligați să plătească pierderile de apă din rețelele CUP din mediul rural, Marian Dragomir a început prin a comenta că „în România apar de multe ori dispute între minorități. Noi, municipiul și județul Brăila, fusesem un exemplu în ceea ce privește conviețuirea între minorități. Noi nu am avut scandaluri între minorități și nu vom avea niciodată”.

Ce legătură au scandalurile între minoritățile cu pierderile de apă de pe rețelele CUP, care ne încarcă pe noi la factură, n-am înțeles, dar poate că primarul Dragomir e mai profund decât putem cuprinde cu mintea noastră.

De obicei, când nu știe ce să răspundă la întrebările dificile, Dragomir o ia pe arătură și dă câteva ture, ca să aibă timp să-și formuleze în gând un răspuns cât de cât decent. Nu-i iese întotdeauna, dar omul încearcă; nu-l putem condamna pentru asta.

După considerațiile legate de scandalul între minorități, edilul șef a revenit la subiect și a explicat că dacă pierderile de apă s-ar pune doar în sarcina locuitorilor din comunele respective, acei „oameni de la țară” n-ar putea suporta asemenea prețuri.

Ca atare, Dragomir și alți PSD-iști  au decis să suporte acele pierderi și brăilenii din municipiu, „fiindcă toți ne tragem de la țară”: „Nu aș vrea niciodată să avem un scandal între primarii din diferite localități, dar mai ales între locuitorii din diferite localități. Pentru că da, este cum spuneți dvs, dacă ne uităm pe un grafic de pierderi, sunt pierderi foarte mari în județ, în comunele din județ. Dar prețul apei este făcut per total județ, pentru că dacă ar fi să facem prețul apei pe fiecare localitate, unii oameni de la țară, așa cum spunem noi – pentru că toți ne tragem de la țară, avem bunici la țară, avem străbunici sau chiar părinți – oamenii aceia, cu cât sunt mai îndepărtați de municipiul Brăila și cu cât s-ar consuma mai multă energie pentru pomparea apei, cu atât  ar plăti mai scump și nu si-ar permite, iar noi, în municipiu, am avea un preț mai mic, pentru că înt-adevăr, nu am acoperi pierderile din județ. Dar prețul apei este făcut per total județ, asta este realitatea”.

Mai că ne-ar fi dat lacrimile ascultându-l pe Dragomir cum vorbește cu atâta sensibilitate și compasiune de cei de la țară, dacă nu l-am cunoaște. Iar când ne vin facturile de la CUP, ne trece duioșia și le trimitem „gânduri bune” – vorba investitorului PSD la păcănele și a primarului PSD condamnat pentru proxenetism – și lui Chiriac, și lui Dragomir, că sunt nedespărțiți, „cea mai bună echipă”.

Mulțumim „celei mai bune echipe” PSD  (extinse și cu cei din conducerea CUP) pentru că sub conducerea sa înțeleaptă plătim pierderile de apă din alte localități și plătim și apa de ploaie atunci când nu plouă! Plătim noi, în timp ce, după cum a spus public fostul șef al Poliției brăilene, Cătălin Chivu, unii dintre primarii PSD nu s-ar fi racordat oficial la rețeaua de apă potabilă, alți PSD-iști s-ar fi înțepat direct în conducta de apă și ar consuma fără să plătească, iar managerul CUP Dunărea, PSD-istul Silviu Mangiurea, nu și-ar fi montat apometru la căsuța lui cu ditamai grădina și piscina, ci plătește la paușal, că iese mai ieftin. Deși aceste acuzații au fost făcute în urmă cu câteva zile, nimeni din conducerea PSD sau CUP Dunărea nu a ieșit public să spună că informațiile respective nu sunt adevărate.

Și tăcerea e un răspuns….  Iar de ceva vreme „cea mai bună echipă” nu răspunde decât la întrebările de genul „ Nu-i așa că sunteți cei mai buni?”.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns