Primarul Dragomir susține că în perioada caniculei au funcționat în Brăila mai multe puncte de ajutor, în care s-a distribuit apă și s-a asigurat asistență medicală. Cine nu le-a văzut ori are orbul găinilor, ori e câcotaș

„Bătaia de joc continuă, oameni buni!” – este constatarea amară a Georgetei Rusu, președinta Asociației „Problema de pe strada mea”, după ce a primit de la primarul Marian Dragomir (PSD) un răspuns care reprezintă o batjocură la adresa sa, ca cetățean și a demersului său civic, prin care îi cerea edilului să o informeze ce măsuri a luat Primăria Brăila pentru sprijinirea populației în perioada caniculară recent încheiată.

Solicitarea Georgetei Rusu a fost făcută în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, după ce aceasta a constatat că deși canicula se instalase de câteva zile și alte primării din țară anunțau cetățenii unde erau amenajate puncte de prim ajutor, unde oamenii puteau pot primi apă și chiar asistență medicală, Primăria Brăila era mută pe acest subiect și nici nu se mai vedeau în oraș corturile din anii trecuți, în care cei care sufereau din cauza caniculei se puteau așeza pe un scaun, li se oferea un pahar de apă și la nevoie, asistență medicală.

În ciuda întrebărilor și nemulțumirilor exprimate de brăileni pe rețelele de socializare, primarul reales cu 68% în luna iunie n-a dat doi bani pe problemele brăilenilor din luna iulie, fiindcă el mai are nevoie de votul lor abia peste 4 ani, deci nu-i nicio grabă. O să-l apuce din nou grija de brăileni prin toamna anului 2027, când o să răspundă pe rețelele de socializare, cu o răbdare care nu-l caracterizează decât atunci când are un interes electoral, la toate întrebările și nemulțumirile cetățenilor. Până atunci îl doare la bască și poate reveni la obișnuita aroganță.

După ce a primit răspunsul primarului la solicitarea de informații publice formulată de ea, Georgeta Rusu a comentat astăzi pe o rețea de socializare: „Pe data de 16 iulie, în plin val de caniculă (desemnat de meteorologi drept cea mai lungă perioadă cu temperaturi de peste 40 de grade la umbră din ultimii zeci de ani), adresam Primăriei o solicitare de informații de ordin public pe baza legii 544/2001, prin care întrebam care sunt măsurile luate de administrație pentru a proteja brăilenii de efectele nocive ale gradelor din termometre.

Mulțumesc presei care a susținut demersul, subliniind absurditatea situației (un cetățean al Brăilei trebuie să bată la poarta Împărăției pentru a primi răspunsul la o întrebare banală, în timp ce alte administrații pun la dispoziția oamenilor corturi speciale, cișmele, diverse alte spații cu aer condiționat, etc)

Țineți-vă bine, a venit răspunsul.

Later edit – eu chiar nu înțeleg ce spun oamenii ăștia aici. Ați văzut pe undeva anunțurile potrivit carora am avut puncte de prim ajutor și distribuire a apei? Văd eu bine, puteam merge si la primărie pentru asistență medicală?”.

Nu, n-am văzut acele anunțuri nici măcar noi, ziariștii, doamna Rusu. Și dacă lucrurile ar fi decurs firesc – ceea ce nu e cazul la Brăila -, Primăria ar fi trebuit să apeleze, printre altele, și la presă pentru a transmite aceste informații de maxim interes pentru brăileni.

Și da, vedeți bine, pe mailul respectiv (adică în spațiul virtual) au existat o mulțime de puncte de prim ajutor și de distribuire a apei.

În spațiul real noi, unii, n-am văzut niciunul. Dar probabil nu vedem noi bine, avem orbul găinilor. Sau poate suntem cârcotași – așa cum îi numește primarul pe cei care nu-l ridică în slăvi pentru binefacerile aduse Brăilei – și nu vrem să recunoaștem.

Noi nu vedem bine și nu ne vedem bine nici pe noi, brăilenii, în următorii patru ani, cu realesul 68%.