Primarul Marian Bocănel s-a ales cu diminuarea indemnizației pe o lună, după constatarea încălcării legislației privind conflictul de interese. Acesta nu va mai putea candida însă pentru funcția de primar în 2024

Prefectul Brăilei, Iulian Timofei, a emis un Ordin privind aplicarea sancțiunii disciplinare de diminuare a indemnizației cu 10% pe perioadă de o lună, în cazul primarului comunei Dudești, Marian Bocănel (PSD), ca urmare a încălcării regimului juridic al conflictului de interese. Ordinul a fost dat după ce Agenția Națională de Integritate (ANI) a comunicat Instituției Prefectului – Județul Brăila faptul că a rămas definitiv Raportul de evaluare potrivit căruia s-a constatat că Bocănel a încălcat regimul juridic al conflictului de interese.

Amintim că primarul comunei Dudești a fost acuzat de ANI că a aprobat și semnat 80 de acte administrative care au produs un folos material pentru soția sa în sumă de 14.851 lei.

”În exercitarea mandatului de primar, a aprobat și semnat în perioada 26 octombrie 2017 – 14 decembrie 2018, 80 de acte administrative care au produs un folos material pentru soția sa, constând în încasarea sumei de 14.851 lei și în creșterea cifrei de afaceri și a profitului societății comerciale la care aceasta deține calitatea de asociat unic și funcția de administrator”, se arăta în comunicatul ANI.

Primarul a declarat la momentul respectiv că este vorba despre faptul că a cumpărat pentru Primărie mai multe produse de la magazinul familiei sale. El a afirmat că acela ar fi fost singurul magazin din zonă de unde se puteau achiziționa produsele respective: hârtie iginenică, detergent, un sac de var și alte câteva produse de acest gen.

Marian Bocănel a contestat în instanță decizia ANI, iar în luna iunie 2021 Curtea de Apel Galați a respins acțiunea sa ca fiind nefondată. Bocănel a făcut recurs, însă a pierdut și la Înalta Curte de Casație și Justiție, care a dat în decembrie 2022 o sentința definitivă în acest caz.

După cum am fost informați, prefectul Timofei a luat decizia sancționării primarului Bocănel cu diminuare a indemnizației cu 10% pe perioadă de o lună „dat fiind că în Raportul de evaluare potrivit căruia Bocănel a încălcat regimul juridic al conflictului de interese se precizează că fapta constituie abatere disciplinară”: „Potrivit art 228 alin (5) din OUG 57/2019 privind Codul administrativ, fapta aleșilor locali de a încălca legislația în materie privind conflictul de interese constituie abatere disciplinară și se sancționează cu diminuarea indemnizației cu 10% pe o perioadă de maximum 6 luni.

În acest context, a fost emis Ordinul Prefectului privind aplicarea sancțiunii disciplinare de diminuare a indemnizației cu 10% pe perioadă de o lună domnului Bocănel Marian, primarul comunei Dudești, județul Brăila, ca urmare a încălcării regimului juridic al conflictului de interese.

Facem precizarea că nefiind vorba despre constatarea încălcării regimului juridic al incompatibilității, în cazul domnului Bocănel Marian nu sunt incidente prevederile art. 160 alin (1), lit b din OUG 57/2019 – Codul administrativ, referitoare la încetarea de drept a mandatului primarului”.

În plus, ca urmare a constatării încălcării regimului juridic al conflictului de interese, Bocănel nu va mai avea dreptul să candideze pentru un nou mandat de primar timp de 3 ani după încetarea actualului mandat, în conformitate cu Legea nr. 176/2010 privind integritatea in exercitarea funcțiilor si demnitatilor publice:  “Persoana eliberata sau destituită din funcție (…) sau față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepția celor electorale, pe o perioada de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului”.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns