Primarul Dragomir, despre inundarea străzilor și a unor curți după ploaia torențială de ieri: ”Singura variantă este schimbarea conductelor cu unele cu un diametru atât de mare, încât să poată circula un autoturism prin rețeaua de canalizare. E un un lucru la care nu mă pot gândi eu momentan”

Primarul municipiului, Marian Dragomir (PSD), a făcut astăzi câteva declarații pe tema inundațiilor care au apărut pe mai multe străzi din Brăila ca urmare a ploii torențiale de ieri.

Întrebat de ziariști cu privire la faptul că la fiecare ploaie mai puternică sunt străzi care se inundă, iar în zona podului de pe Șoseaua Râmnicu Sărat nu se mai poate trece cu autoturismul, pentru că nivelul apei este foarte mare, primarul a declarat că ploaia de ieri a fost un caz deosebit, fiindcă au căzut cantități foarte mari de apă într-un timp foarte scurt, iar sistemul de canalizare n-a făcut față: ”A fost o cantitate foarte mare de apă, peste 70 l/ mp într-un timp extraordinar de scurt, iar conductele de canalizare, care sunt proiectate conform standardului atât în Brăila, cât și în orașele învecinate, care s-au confruntat cu situații similare – și ați văzut ce a fost și la Tulcea – nu pot prelua o cantitate atât de mare de apă într-o perioadă atât de scurtă de timp, dovadă că în 30-45 de minute apele s-au retras din majoritatea zonelor, pe măsură ce s-au golit și conductele.

Toate pompele au funcționat, dar așa se va întâmpla, atât timp cât conductele sunt realizate conform STAS-ului și nu au fost prevăzute la momentul construcției lor – cu zeci de ani în urmă – la capacități foarte mari. Pentru a putea fi preluată o ploaie de o asemenea capacitate probabil că este nevoie de o rețea de canalizare prin care să poată trece un autoturism fără probleme, un lucru la care nu mă pot gândi eu momentan”.

Informat că pe brăilenii din zonele care se inundă la fiecare ploaie mai puternică nu-i încălzesc acest gen de explicații pe care le primesc de decenii și că ei așteaptă să se schimbe ceva, așteaptă ca autoritățile locale să găsească soluții, edilul șef a repetat că „singura variantă este schimbarea rețelei de canalizare cu un diametru atât de mare, încât să poată circula un autoturism prin rețeaua de canalizare, ca să nu se mai întâmple astfel de lucruri.

Când vin astfel de ploi apar astfel de lucruri. Din păcate, v-am zis, singura soluție este schimbarea canalizării cu una de diametru de 10 ori mai mare decât cea existentă astăzi”.

Întrebat dacă are, totuși, în vedere, măcar o modernizare pe bucăți a sistemului de canalizare, Dragomir a afirmat că ”sunt în momentul de față proiecte depuse pentru schimbarea sistemului de canalizare. Este vorba despre acel proiect cu suma de 240 milioane de euro aflat în diferite stadii ale licitației, în momentul de față.

De asemenea, la Independenței, unde se lucrează acum, este schimbată toată structura de canalizare, cu un diametru mai mare decât cel anterior. La fel pe Baldovindești, unde se va face lucrare de intervenții, se va schimba în totalitate rețeaua de canalizare și pe celelalte străzi care presupun proiecte cu finanțare europeană”.

În ceea ce privește zona podului de pe Șoseaua Râmnicu Sărat, care se inundă la fiecare ploaie mai puternică, primarul a explicat: „Sistemul de canalizare de la pod până la Obor a fost schimbat în 2016, dar în zona podului este sistemul de confluență al tuturor rețelelor de canalizare din zona respectivă, cele care vin de pe Dorobanți, Râmnicu Sărat, Chercea și Lacu Dulce. Pompele respective au fost schimbate cu ceva ani în urmă, din informațiile mele, cu unele de capacitate și mai mare, dar cred că singura soluție este să le schimbe cu altele de o capacitate și mai mare, pentru că la unele ploi nu mai apar deloc probleme, dar la cele torențiale apar. Pompele de acolo pornesc automat, dar la acea cantitate de apă foarte mare care vine de pe întreg Bulevardul Dorobați, din cartierul Lacu Dulce, pe pe Râmnicu Sărat și din cartierul Chercea, nu au putut să facă față”.

Cât despre nemulțumirile unor cetățeni care au acuzat faptul că străzi asfaltate recent au fost inundate după ploaia de ieri și bănuielile acestora că lucrările nu au fost făcute cum trebuie pe partea de canalizare, edilul șef a comentat: „Pe aceste străzi a mai plouat în perioada anterioară și nu au fost inundații. A fost doar acum, pentru o perioadă scurtă de timp, la această ploaie torențială, când toate sistemele de canalizare au fost blocate de canitatea mare de apă. Peste tot, pe unde s-au înlocuit sistemele de canalizare, nu au apărut la ploi normale ca și debit astfel de situații. Nu există nicio stradă asfaltată în mandatul meu care să nu aibă canalizare”.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns