Primarul Meiroșu: „În localitățile cu mai puțin de 3000 de locuitori primarul are un salariu de 4800 lei și doar un funcționar public cu vechime depășește 3000 de lei. Astea sunt «salarii nesimțite»?”

Ionel Meiroșu (PNL), primarul comunei Surdila-Greci consideră că în ultima vreme primarii din România sunt supuși unui adevărat linșaj mediatic la nivel național, susținându-se ideea că aceștia, „cu salariile lor nesimțite, bagă România în faliment” și că „primarii își fac salariile după bunul plac”. Meiroșu este de părere că e incorect modul în care este tratat subiectul în presa națională și a făcut astăzi câteva precizări cu privire la nivelul salariilor primarilor și funcționarilor publici din primăriile de comună.

Primarul de Surdila-Greci a făcut aceste comentarii în cadrul unei întâlniri organizate de Asociația Comunelor din România, filiala Brăila: „La mine în comună nu am o problemă, îmi respect cetățenii și sunt respectat, dar am ajuns, când mă duc în altă parte, să îmi fie jenă să spun că sunt primar.

Un primar nu își poate face salariul după bunul plac, noi avem norme care reglementează clar aceste lucruri.

Nu cred că nu se știe că nu toți primarii avem acele salarii care au fost date publicității. Dacă pe mine mă compari cu primarul general al capitalei, da, opinia publică o să zică «Măi, ăștia chiar sunt îmbuibați!». Noi intrăm în al cincilea an cu aceleași salarii!

În comunitățile cu până în 3000 de locuitori un salariu este de 4800 lei la un primar și ca funcționar public dintr-o astfel de primărie, doar să ai ani buni de vechime în spate, ca să depășești pragul de 3000 de lei. Nu mi se pare corect. Nu este normal ca un primar sau un funcționar public din Primăria Surdila-Greci să aibă un salariu mai mic decât un director sau un profesor de la școală. Nu mi se pare normal ca un primar cu atribuții 24 de ore din 24 și un funcționar public din primărie să aibă un salariu mai mic decât o asistentă medicală sau decât un șofer de salvare.

Oameni buni, în pandemie s-au luat bani cu găleata! Toată lumea a fost «în prima linie», toate instituțiile statutului; doar noi, primarii și funcționarii publici cred că am fost în țările calde – sau cel puțin așa am fost tratați”.

Edilul a mai afirmat că este firesc ca celor din administrația publică să li se ceară să ofere servicii de calitate, dar primăriile de comune nu au cu cine să ofere astfel de servicii, fiindcă nu vrea nimeni să se angajeze pentru salarii de 2000 de lei, iar primarii sunt nevoiți să se roage de funcționarii care au vârsta pensiei să lucreze în continuare, ca să aibă cu cine face treabă.

În acest context, Meiroșu consideră că este absolut necesară majorarea salariilor funcționarilor publici din primăriile mici, ce au venituri mai mult decât modeste: „Și mai spun un lucru: eu, ca primar, până la urmă, îmi place,  nu-mi place, poate peste 2 ani de zile nu mai rezonez, nu mai este ok pentru mine să merg aici; mă lipsesc, nu mai candidez, mă fac ori pilot de avion, ori îmi cumpăr o capră, văd, ceva găsesc, dar vrem, nu vrem, administrația publică trebuie să meargă mai departe. Pentru acești funcționari trebuie făcut ceva”.

El a mai spus că i-ar plăcea să știe că parlamentarii de Brăila „au făcut ceva pentru rezolvare acestor inechități”.