Primarul Panțuru cere schimbarea legislației care interzice primăriilor să ardă controlat vegetația uscată adunată de pe domeniul public: „Vine activistul de mediu și ne amenință cu dosare penale, cu fotografii, cu poliția…”

Primarul comunei Movila Miresii, Dumitru Panțuru (PSD), consideră că este necesară o modificare a legislației în vigoare cu privire la modul în care se procedează cu amenzile neplătite de cetățeni, care sunt trimise la primăriile localităților de domiciliu ale contravenienților și devin o bătaie de cap pentru edili.

Panțuru a vorbit despre acest lucru în cadrul unei recente întâlniri a primarilor brăileni cu parlamentarii locali, în care edilii și-au spus păsurile, venind cu sugestii privind modificarea unor legi.

„Ajungem aproape la perioada de 5 ani și amenzile se prescriu și trebuie să le plătim noi, dacă vine Curtea de Conturi și noi suntem obligați să mergem la instanță și să le transformăm în muncă în folosul comunității. Procedura e destul de greoaie; mă gândesc și la domnii judecători, săracii, au o mie și una de probleme, nu e o urgență amenda din Movila Miresii. Dar măcar să existe posibilitatea legală să le transformăm noi, prin hotărâre de Consiliu Local, să nu mai plimbăm hârtiile – somație, înștiințare de plată, confirmare de primire, avocat în instanță. Ne costă o grămadă de bani, pentru o amendă de 200-300 de lei s-ar putea să cheltuim noi, primăriile, 700-800 de lei. Pe un salariu mediu pe economie, pe un 3000 de lei salariu net, dacă are 1000 de lei amenda stabileam 100 de lei ziua de muncă și ai de făcut 10 zile de muncă. În cazul în care contravenientul refuză, amenda se dublează prin lege”, a spus primarul din Movila Miresii.

O altă problemă ridicată de Dumitru Panțuru s-a referit la „hăituiala” la care sunt supuse primăriile de către activiștii de mediu, din cauza unei legislații prea restrictive: „Suntem hăituiți că s-a dat foc, că primarul nu știu care nu știu ce a făcut… Asta se datorează faptului că de un an – doi nici măcar noi, primăriile, nu mai avem voie să ardem controlat. Nu spunem de deșeuri periculoase, spunem de vegetație. Facem curățenie în cimitire, facem curățenie în curtea școlilor, luăm toată mizeria și o depozităm pe câmp, undeva. Și vine altcineva și îi dă foc. Și vine activistul de mediu și ne amenință cu dosare penale, cu fotografii, cu poliția… Măcar o modificare la Legea 137, să ne dea vouă nouă, primăriilor, să ardem controlat!”.