Primarul Simionescu e suparat foc pe conducerea Liceului cu Program Sportiv

P1070525

Primarul Brailei, Aurel Simionescu, este nemultumit de faptul ca nici n-a inceput  noul an scolar, ca s-a trezit ca Liceul cu Program Sportiv cere bani pentru plata unor datorii de 3 miliarde lei vechi. Simionescu a declarat astazi ca s-a saturat ca cea mai mare parte a unitatilor de invatamant sa inteleaga ca au un buget aprobat si sa se incareze in el, iar Liceul cu Program Sportiv sa vina an de an cu cereri de suplimentari de fonduri, fiindca nu se poate gospodari in limitele sumelor ce le-au fost alocate. Edilul-sef este cu atat mai suparat, cu cat este constient ca intr-un fel, conducerea liceului amintit ii forteaza mana, pentru ca si-a achitat toate datoriile, cu exceptia utilitatilor, convinsa ca Primaria nu-i poate lasa fara apa, gaze si curent electric, asa ca o sa le dea bani in plus: “Liceul cu Program Sportiv, ca si in alte dati, si-a platit toate cele, dar utilitati nu. Si zice ca-i trebuie vreo 3 miliarde de lei vechi, ca sa-si plateasca datoriile la utilitati. Eu am mai spus ca liceele de un anumit profil, cum este Liceul sportiv, cum este Liceul de arta, au in acele <<costuri standard>> niste costuri diferite pe elev, pentru ca au o formula diferita de functionare fata de liceele obisnuite; de exemplu, clasa de lupta – dau un exemplu la intamplare, nu stiu daca este asa – cu 3 elevi, dar profesorul vine si face ore ca si cum ar fi clasa cu 20 de elevi, la matematica sau alte obiecte. Au un specific de genul acesta si au niste sume suplimentare, ca si cheltuiala. De ce de fiecare data la Liceul de Arta se inchid bine din punct de vedere financiar, iar la Liceul cu Program Sportiv de fiecare data nu se inchid, nu stiu. Ca doar la ei vara functioneaza bazinul descoperit si mai au si niste incasari de la privatii care vin la bazin….

De fiecare data, am incercat sa gasim solutii pentru Liceul Sportiv, sa vedem cum facem, gestiunea lor financiara fiind una de tipul… <<hai sa fie gestiune>>. Nu putem sa mergem in continuare facand aceeasi haiducie: luand de la unele scoli care isi gospodaresc bine banii si au mai multi copii in clasa si dand catre altii, care s-au obisnuit ca trebuie sa primeasca. Deci supararea mea  este ca cei de la Liceul sportiv isi platesc toate cele si dupa aceea la utilitati se gandesc: <<Nu poate sa ne lase Municipalitatea fara curent, fara gaz, fara apa!>>. Ei, odata o sa se intample si chestia asta!”.

L-am intrebat pe primar daca acest “odata” va fi in acest an, insa Simionescu a admis ca le va da bani si in aceasta toamna, ca sa-si plateasca datoriile: “Nu anul asta, probabil n-o sa se intample in toamna asta, dar odata si-data lucrurile trebuie inchise, trebuie sa stim ca avem o gestiune si ca aia sunt banii in care trebuie sa ne incadram, ca ne place, ca nu ne place”.

Intrebat daca este de parere ca la Liceul cu Program Sportiv este vorba de un management prost,  edilul-sef a spus: “Nu stiu daca e prost sau e bun managementul lor, dar atata timp cat de ani de zile se perpetueaza lucrurile si niciodata nu se intampla sa vad  ca domnule, s-a miscat ceva, tot nu ne ajung banii, dar macar nu ne mai  trebuie atat, ne trebuie mai putin, uite, anul asta n-am gospodarit mai bine, am avut niste venituri… ”.