Primarul Voinea, răspuns la acuzația că Făureiul a devenit „un focar de infecție”: „De duminică seara și până luni, când vin mașinile de salubritate, la punctele de colectare a gunoiului este mizerie, pentru că sâmbăta și duminica nu se ridică gunoiul”
Primarul orașului Făurei, Ionel Voinea (PSD), declară că valorile taxelor de salubritate percepute în localitatea amintită sunt aprobate de Consiliul Local, nu de primar, deci nu poate fi învinuit el pentru nivelul la care au fost stabilite aceste taxe.
În plus, edilul a precizat că din banii colectați de la populație pentru serviciile de salubritate „am achiziționat și am amplasat în zona blocurilor acele module în care se aruncă gunoiul, am achiziționat o măturătoare stradală, am achiziționat o instalație pentru mărturat trotuare, inclusiv aspirator de frunze. Aceste utilaje se pot vedea cel puțin de două ori pe săptămână ieșind pe stradă, inclusiv cu stropire. Iar utilajele se spală și se dezinfectează periodic”.
Voinea răspunde astfel acuzațiilor care i-au fost aduse astăzi de liberalul Florin Dobrescu, secretar de stat în Ministerul Muncii, care a afirmat într-un comunicat dat publicității că „orașul Făurei a devenit un adevărat focar de infecție, prin «grija» primarului Ionel Voinea, care nu respectă Regulamentul Serviciului de Salubrizare al Județului Brăila”.
Voinea ne-a declarat că „nu este adevărat că trebuie să se ridice gunoiul de 5 ori pe săptămână în zona blocurilor, așa cum spune domnul Dobrescu. Prin contractul de delegare de gestiune se stabilește obligativitatea de a ridica gunoiul de 2 ori pe săptămână pentru asociațiile de proprietari de la blocuri și de 2 ori pe lună pentru case. La blocuri se ridica de 3 ori și uneori și de 4 ori pe săptămână.
De asemenea, sunt două sau trei puncte de colectare în zonele comerciale, ca să spun așa, unde agenții economici nu respectă colectarea selectivă. Ei primesc marfă, pun produsele pe rafturi și uneori cutiile le aruncă așa cum sunt, nu le mai presează. Vă dați seama că ocupă mult spațiu acele cutii și se face gunoi. Noi colectăm separat acele cartoane, le ducem la presare și le facem baloți, dar ne-ar ajuta dacă agenții economici le-ar presa, înainte de a le arunca la container.
Eu nu zic că nu este și vina Serviciului de salubritate, dar mai avem mult de lucru la partea de educație, aici vrem să insistăm, pentru ca oamenii să nu le mai arunce gunoiul alandala, ci să se facă o colectare selectivă. Interesul nostru este de a educa și a civiliza populația în sensul colectării selective a deșeurilor.
Într-adevăr, de duminică seara și luni, până vin mașinile de salubritate, la punctele de colectare a gunoiului este mizerie, pentru că sâmbăta și duminica nu se lucrează, nu se ridică gunoiul. Aspectele de care zice domnul Dobrescu sunt reale, dar doar în week-end, când nu se ridică gunoiul”.
L-am întrebat pe primarul Făureiului care este situația în ceea ce privește câinii, în condițiile în care Dobrescu susține că „orașul este luat în stăpânire de câinii vagabonzi, stânși în haite în toate cartierele”.
Ionel Voinea a explicat că a avut contract cu o societate de profil, însă a fost dat în judecată de iubitorii de animale și „s-a încheiat procesul la Curtea de Apel Constanța, am câștigat, dar mi-au redeschis proces și acum sunt la apel la Tulcea, cu același subiect. Mi-e teamă să mai întreprind vreo acțiune de capturare a câinilor până nu se termină procesul. Până nu văd decizia instanței de la Curtea de Apel nu vreau să mai acționez. Am capturat câinii legal, cu găzduire în adăpost, cu tratare, cu tot ce trebuie și pentru că am făcut dovada în instanță, am câștigat. Dar procesele durează”.