Profesorul Botea, despre schimbarea Legii Educației: „Se dorește schimbarea modului de evaluare a elevilor care, împreună cu profesorii și părinții, vor deveni niște cobai pentru experimentele nereușite ale unora sau altora”
Președintele PMP Brăila, profesorul Viorel Botea, fost inspector școlar general, este extrem de nemulțumit de modul în care se tot schimbă Legea Educației, în numele unor „reforme” în domeniu care proclamă modernizarea învățământului, dar fac mai mult rău decât bine.
Botea face referire într-un comunicat dat publicității la numeroasele discuții contradictorii din spațiul public privind cel mai recent demers de acest tip și acuză faptul că în acesta sunt implicați politicieni care nu se pricep în domeniul educației, în timp ce „profesioniștii, de cele mai multe ori, sunt marginalizați de factorul politic”: „În loc să se ocupe de problemele care țin de agenda cetățeanului, politicienii vor să arate că mai fac ceva. Până acum, toți s-au priceput la problemele create de pandemie, în continuare sunt experți în războaie și cutremure, și evident, în educație.
O Nouă Reformă a Educației, a câta, trebuie făcută de cei care știu ce înseamnă Educația. Mutilarea Legii Educației nr.1/2011 a dus la schimbarea totală a conceptelor inițiale. Acum se dorește schimbarea modului de evaluare a elevilor care, împreună cu profesorii și părinții, vor deveni niște cobai, niște obiecte pentru experimentele nereușite ale unora sau altora. S-a dorit o Românie Educată – concept făcut praf.
Se dorește ca Evaluarea Națională și Bacalaureatul să fie susținute la mai multe materii. Acesta este începutul Reformei? Evident că nu.
Explic: în primul rând, curriculumul trebuie reformat, aerisit și standardizat, astfel încât elevii să-l poată parcurge și înțelege cu ușurință. Pe baza acestui curriculum, profesorii vor fi formați astfel încât modul de abordare al noilor cunoștințe să fie facil, digitalizat și bazat pe aplicații practice permanente. De asemenea, trebuie formați managerii, inspectori și directori, pentru a implementa noua reformă. Toate acestea nu se pot realiza într-un timp scurt.
Schimbarea curriculumului și perfecționarea cadrelor didactice se pot face în cel puțin doi ani, cu sprijinul elitelor profesionale din educație, care nu mai trebuie marginalizate de către decidentul politic.
Evaluarea Națională este un examen prin care verificăm calitatea educației în România. Examenul trebuie să fie susținut la următoarele obiecte sau grupuri de obiecte: limba și literatura română, matematică, științele naturii, istorie și geografie. Admiterea trebuie să rămână computerizată și în funcție de profilul ales de elev, fiecare examen să aibă o pondere, mai mare, evident, pentru profilul ales. În felul acesta, elevii care au aptitudini către un anumit profil, pe baza notei de la Evaluarea Națională, își vor vedea mai ușor visul împlinit.
Aceeași construcție trebuie continuată firesc și în liceu cu un examen de Bacalaureat susținut la aceleași discipline, în funcție de profil. În acest mod vom putea schimba imaginea educației din România. Fără modificarea curriculumului, fără perfecționarea corespunzătoare a cadrelor didactice, fără respectul față de elite, cu un management neperformant, așezat pe criterii politice, Educația din România nu poate fi adusă la standarde europene. Nu se pot realiza proiecte sau alte activități noi, ca elevii să fie bine pregătiți.
Facem educație ecologică și elevii nu au cunoștințe de chimie și biologie, protejăm mediul când elevii nu știu ce este o arie geografică protejată sau implementăm educația financiară cu elevi care nu știu tabla înmulțirii?
Educația trebuie făcută de profesioniști, care, de cele mai multe ori, sunt marginalizați de factorul politic. Nu se poate face Educație la televizor sau din cabinetele de partid. Educația se face de către stâlpii școlii: profesori și părinți sprijiniți de autorități, pentru ELEVI”.